Denné menu: cibuľový šalát, mäso s haluškami, tvarohové fánky

redakcia 0

Či máte chuť na zeleninové rošošo, niečo poriadne mäsové alebo ešte poriadnejšie sladké, máme recepty na dnes.

foto: iStock

Raňajky

 

Cibuľový šalát

Potrebujeme
150 g mrazenej brokolice, 5 stredných cibulí (krajšie sú červené), 2 pomaranče, 3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy, 1 polievková lyžica octu, 1 čajová lyžička horčice, 2 polievkové lyžice oleja, 1 políevková lyžica pažítky, mleté čierne korenie

Postup
Brokolicu rozmrazíme, rozoberieme na ružičky a sparíme asi 3 minúty nad parou. Zmiešame ju s cibuľou nakrájanou na krúžky, pomarančom nakrájaným na kocky a ostatnými surovinami, prichutíme soľou.
Podávame s hriankami, alebo vmiešame do šalátu na kocky nakrájané hrianky.

 

Obed

 

Morčací vývar a mäso s haluškami

Potrebujeme
Na polievku: 4 morčacie stehná, soľ, muškátový oriešok, mletá červená paprika, 2 zemiaky, 2 cibule, rasca, 3 krajce na kocky nakrájaného opečeného chleba
Na mäso: stehná z polievky, soľ, mleté čierne korenie, hrnček miešanej koreňovej zeleniny, 120 g prerastenej údenej slaniny, 200 ml bieleho suchého vína, 1 polievková lyžica múky, 1 bobkový list, 200 g sterilizovaných šampiňónov, 2 polievkové lyžice oleja, 1 menšia cibuľa

Postup
Polievka: Stehná zalejem asi 4 litrami vody, pridáme zemiaky a cibuľu s koreninami. Necháme variť asi 70 minút. Potom zlejem vývar. 1,5 l vývaru vymixujeme s cibuľou a zemiakmi. Podávame s opečeným chlebom. 0,5 l vývaru si necháme na večeru. Zvyšok zamrazíme na inokedy.
Mäso: Kým sa dovarí polievka, na oleji orestujeme cibuľu, pridáme zeleninu, osolíme a okoreníme. Podusíme asi 10 minút, pridáme víno a šampiňóny. Vmiešame múku na zahustenie. Z uvarených stehien oberieme mäso a pokrájame na menšie kúsky. Prehrejeme ho v omáčke. Z 3 vajec, trochu soli, 300 g hrubej múky a vody si spravíme cesto na halušky, ktoré vhadzujeme z lopárika do vriacej vody.
Mäso v omáčke podávame s haluškami.

 

Večera

 

Tvarohové fánky

Potrebujeme
250 g hladkej múky T650, 250 g tvarohu, 2 vajíčka, 60 g masla, soľ medzi prsty, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, práškový cukor na posypanie a olej na vyprážanie

Postup
Dobre preosiatu múku zmiešame s ostatnými surovinami. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Vykrojíme radielkom obdĺžniky, ktoré poprerezávame aj cez stred. Vyprážame ich v oleji z oboch strán. Ešte horúce posýpame práškovým cukrom.
Podávame s jahodovým koktejlom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár