Prečo si niekedy nevyrobiť špeciálne maslo? Napríklad s bylinkami. No a potom už k tomu patria len celozrnné žemle. No a čo, že som ich zatiaľ nikdy nepiekla. Dnes idem na to .
Raňajky
Kôprové maslo
Potrebujeme
2 polievkové lyžice sušeného kôpru, 100 g masla, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, štipka soliPostup
Všetko vymiešame do penista a podávame natreté na celozrnnom chlebe spolu s mliekom alebo bielou kávou.
Obed
Perkelt
Potrebujeme
6 horných kuracích stehien, 3 paradajky, 1 paprika, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, soľ, 400 g cestovín (kolienka), 4 polievkové lyžice olejaPostup
Stehná prudko opečieme na oleji z každej strany, Vyberieme a dáme dole kožu. Do výpeku vmiešame mletú papriku, nakrájané paradajky a nakrájanú papriku. Stehná si osolíme a vrátime do hrnca. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť asi hodinu. Medzitým si uvaríme kolienka podľa návodu na balení. Stehná vyberieme a vývar rozmixujeme.
Podávame na tanieri stehno, kolienka poliate vývarom.
Večera
Celozrnné žemle
Potrebujeme
2 stredne veľké zemiaky, 3 dl vody, 2 čajové lyžičky soli, 2 čajové lyžičky oleja, 40 g droždia, 500 g celozrnnej pšeničnej múky, 2 čajové lyžičky rasce, 2 čajové lyžičky morskej hrubozrnnej múkyPostup
Vo vode rozmiešame droždie, soľ, rascu. Necháme asi pol hodiny podkysnúť. Potom primiešame najemno nastrúhané zemiaky a nakoniec múku. Vypracujeme husté cesto. Necháme vykysnúť asi pol hodiny. Potom vymastíme maslom plech. Z cesta urobíme 4 veľké, približne rovnaké gule, ktoré položíme na plech. Potrieme ich slanou vodou a posypeme morskou hrubozrnnou soľou,