Varíme zeleninový príkrm

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 5

V prvom polroku života je tou najlepšou výživou pre dieťa materské mlieko. Po výlučne mliečnom období prichádza čas zaradiť príkrmy (v 6. mesiaci). Ak dieťa papá umelé mliečko, prikrmovať začíname po 4. mesiaci.

Kedy je vhodné začať s prikrmovaním, je u každého dieťaťa individuálne. Väčšina detí je zrelá na prechod od mliečnej stravy k tuhej medzi 17. a 26. týždňom života.

Ako prvý príkrm je dobré zaradiť zeleninu, aby si deti zvykli najprv na zeleninovú chuť. Všeobecne sa odporúča zaradiť ovocie až po zelenine, lebo je sladké. 

Do prvého príkrmu dávame vždy iba jeden druh zeleniny. Obyčajne to býva mrkva, no môžete použiť ako prvú zeleninu cuketu, tekvicu, mladý hrášok. Príkrm sa do 1 roka neprisáľa.

TIP: Ak príkrm zjemníme pridaním (materského) mlieka, mohlo by to pomôcť, aby si dieťatko ľahšie zvyklo na chuť zeleniny.

Jedálniček dieťatka pri zavádzaní príkrmu:

Raňajky: materské mlieko

Desiata: materské mlieko

Obed: zeleninový príkrm (recepty sú uvedené nižšie)

Olovrant: materské mlieko

Večera: materské mlieko

Ak dieťatko spočiatku spapá iba menšie množstvo príkrmu, dokŕmime ho mliekom. Postupne sa snažíme dávku príkrmu zvyšovať, tak aby dieťa zasýtil samotný príkrm a nebolo potrebné dokrmovanie mliekom.

Príkrmy môžeme uvariť na 2 dni. Dávku určenú na druhý deň ochladíme a uložíme do chladničky, spotrebujeme najneskôr do 24 hodín.

Prvý príkrm: zeleninový

Potrebujeme: 100 g mrkvy a vodu

Postup: Do vriacej vody vložíme mrkvu a varíme domäkka asi 10-15 minút. Mrkvu vyberieme a roztlačíme vidličkou. Pridáme trochu vody, v ktorej sa zelenina varila, tak, aby bol pokrm kašovitej konzistencie. Na začiatku môžeme pridávať viac vody a pripravovať redšiu zeleninovú kašičku, neskôr dieťatko dokáže spapať i hustejší príkrm.

Skúšame nové druhy zeleniny

Každé 3 až 4 dni pridávame do príkrmu nový druh zeleniny. Po prvých jemných druhoch (mrkva, zemiak, cukina, tekvica, mladý hrášok) pridávame i chuťovo výraznejšie druhy zeleniny – petržlen, brokolicu, karfiol (najprv ružičky, z ktorých nenafukuje) špenát, atď.

Postupne možno do príkrmu pridať i kapustu, kel, kaleráb. Ak ich dieťa znáša bez ťažkostí, môžeme ich používať na prípravu príkrmov. Taktiež sa odporúča opatrnosť pri zaraďovaní zeleru, ktorý častejšie ako iné druhy spôsobuje alergiu.

TIP: Šetrným spôsobom tepelnej úpravy zeleniny je dusenie na pare. Príkrm riedime prevarenou vodou.

Príkrm z miešanej zeleniny

Potrebujeme: 150 g zeleniny (najlepšia je čerstvá, použiť možno aj mrazenú)

Postup: Do vriacej vody (v takom množstve, aby prikryla zeleninu) dáme variť mrkvu a hrášok. Domäkka uvarenú zeleninu roztlačíme vidličkou, podľa potreby pridávame vodu, v ktorej sa varila, aby sme docielili potrebnú konzistenciu príkrmu.

Kedy k zelenine pridať aj mäso alebo žĺtok?

Mäso zaraďujeme približne 3-4 týždne po zaradení zeleninového príkrmu. Použiť môžeme i iné druhy mäsa: morčacie, teľacie, hovädzie, králičie, kozľacie, jahňacie.

Žĺtok sa odporúča pridávať do zeleninového príkrmu 1 – 2 krát do týždňa, v ostatné dni sa pridáva mäsko.

Tip: Mäso i zelenina sa rýchlejšie uvarí v tlakovom hrnci.

Zeleninovo – mäsový príkrm

Potrebujeme: 20-30 g kuracieho mäsa, 120 g zeleniny, vodu

Postup: Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, ktoré vložíme do vody a varíme pokým nie je mäkké (približne 20 minút). Pridáme zeleninu a varíme kým nie je mäkká. Uvarené mäsko pokrájame nadrobno a pridáme do roztlačenej zeleniny.

Zeleninový príkrm so žĺtkom

Potrebujeme: 120 – 150 g zeleniny, polovicu vajcového žĺtku, vodu

Postup: Do vriacej vody vložíme zeleninu a varíme pokým nie je mäkká. Zvlášť uvaríme vajíčko. Žĺtok musí prejsť dostatočnou tepelnou úpravou. Vajíčko sa uvarí na tvrdo, žĺtok sa vylúpne, rozdrobí a vmieša do zeleniny.

Tip: Možno tiež použiť čerstvý (rozšľahaný) žĺtok, pridať ho do príkrmu, ale v tomto prípade musí príkrm prejsť varom. Pripravovať žltok možno aj ako „praženičku“ (odporúča sa v miske nad parou).

 

V článku boli použité fotografie Jany Babjak Veselskej.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (42 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Komentáre k článku

  1. na uvareni a pomixovani zeleniny nie je nič naročne. A kde sme niekde boli a dcerka mal ahlad, tak som jej kupila už hotove jedlo os sunaru

Pridaj komentár