So zdravou výživou spájame najčastejšie jogurty a rastlinné tuky

Tlačová správa 1
zdrava vyziva

O úlohe potravín pri v prevencii diskutujú odborníci z rôznych oblastí, ale o význame zdravého stravovania pri udržiavaní mladosti, vitality a zdravia už dnes niet pochýb. Odborníkov zo Združenia pre zdravie a výživu zaujímalo, ktoré potraviny sú v slovenských médiách najčastejšie spájané so zdravou výživou. „Najzdravšou“ potravinou sa stali jogurty, za nimi rastlinné tuky a olivový olej. Na ďalších miestach popularity v médiách boli cereálie, ryža, kyslá kapusta, celozrnný chlieb a ryby.

Údaje o potravinách vychádzajú z analýzy 180 článkov v slovenských médiách za obdobie od 1. januára 2008 do 13. februára 2008. Sledované potraviny boli spájané so zdravím a zdravou výživou. „Treba si však uvedomiť, že mediálna prezentácia potravín závisí od sezónneho obdobia“, dodáva Marcel Schwarz, riaditeľ spoločnosti Slovakia Online, ktorá analýzu pripravila.

Správna výživa je účinným prostriedkom v prevencii chorôb. Je vítané, že médiá venujú priestor tejto téme, sprostredkovávajú širokej verejnosti nové informácie o výžive a zdraví a ponúkajú tipy a rady, ako sa stravovať zdravo. Zvlášť nás potešilo, že médiá veľmi aktuálne a výstižne spájajú so zdravím práve tie potraviny, ktoré sa vyznačujú obsahom ochranných zložiek a mali by byť pravidelnými súčasťami zdravého jedálnička.

V stravovacích návykoch nášho obyvateľstva pretrvávajú viaceré nedostatky, preto je i naďalej aktuálne upozorňovať na význam vyváženej stravy pre zdravie. V rámci správneho výberu potravín je potrebné venovať pozornosť najmä tukom. Uprednostňovať by sme mali rastlinné tuky s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, účinné v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Priaznivé účinky má i pravidelná konzumácia rýb a dostatočný príjem vlákniny, ktorej dobrým zdrojom sú i celozrnné výrobky. Spomedzi mliečnych výrobkov sú zvlášť hodnotné najmä kyslomliečne produkty s obsahom probiotických kultúr. „Väčšiu pozornosť spotrebiteľov i médií by si nesporne zaslúžilo ešte i ovocie a zelenina“, dodáva MUDr. Katarína Babinská, predsedníčka Združenia pre zdravie a výživu.

Združenie pre zdravie a výživu (ZZV) je nezisková organizácia, ktorej cieľom je osveta v oblasti zdravej výživy a rozširovanie myšlienok zdravého životného štýlu. Od vzniku v roku 1999 realizuje projekty zamerané predovšetkým na zdravé stravovacie návyky, na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, na zdravý životný štýl a edukáciu vybraných cieľových skupín.

Ilustračné foto: www.sxc.hu

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Myslim, ze vacsiu pozornost spotrebitelov by si okrem ovocia a zeleniny zasluzili rozne druhy obilovin, orechy a semiacka.

Pridaj komentár