Príkrmy na jeseň: recepty pre bábätká s tekvicou, cviklou, batátmi, mrkvou…

Anna Veselá 0

Ak začínate s príkrmami na jeseň, môžete odštartovať s tekvicou, cviklou, batátmi. U detí býva obľúbená cuketa alebo mrkva. Kaleráb a zeler sú dobré najmä v kombinácii s ďalšou zeleninou, väčšinou zemiakmi, paradajkami, pórom alebo mrkvou, radia 4 nutričné terapeutky a zároveň mamy – Eliška Pivrncová, Judita Tkáčová, Petra Kuřátková, Tereza Vrábelová. Tri roky pracovali na knižke Začíname s príkrmami.

Strava detí je totiž veľkou témou, ktorú rodičia riešia a nezriedka sa stretávajú s veľmi radikálnymi, nezmyselnými aj zdraviu škodlivými radami. Navyše vzhľadom na dynamiku zmien vo výživových odporúčaniach a poznatkov vedy je dnes veľmi ťažké orientovať sa v tom, čo ešte platí a čo už nie, zhodne tvrdia. Nasledujúce recepty z ich príručky môžete považovať nielen za “bezpečné.” Hlavné je, aby si na nich bábätká pochutnali.

Pečená tekvica na masle

čas prípravy: do 30 min

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

1/2 menšej maslovej tekvice (asi 300 g)

trocha masla, prípadne oleja

1. Tekvicu umyte, prekrojte, vydlabte semienka a odstráňte šupku.

2. Nakrájajte ju na hranolčeky tak, aby ich dieťa mohlo chytiť do ruky – ideálne teda aspoň na dĺžku detskej päste – cca 5 cm.

3. Tekvicové hranolčeky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre pri 160 stupňoch približne 30 minút. Zhruba v polovici času pečenia tekvicu obráťte, aby sa upiekla rovnomerne. Hranolčeky by mali byť pri stlačení medzi prstami mäkké, bez chrumkavého povrchu, ale zároveň by sa pri dotyku nemali úplne rozchádzať. Dieťa by ich tak všetky roztlačilo medzi prstíkmi skôr, ako by si ich stihlo dať do úst.

Tip: maslová tekvica je ideálna pre tento typ tepelnej úpravy. môžete však použiť aj iné druhy.

Tekvicové pyré

čas prípravy: do 30 min

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

1/2 menšej tekvice hokkaido (asi 300 g)

približne 150 ml vody

1 ČL olivového alebo tekvicového oleja

1. Tekvicu umyte, prekrojte, ošúpte, vydlabte semienka. Tekvica hokkaido sa síce bežne šúpať nemusí, ale ak chcete získať čo najjemnejšiu konzistenciu pyré, potom je lepšie šupku odstrániť.

2. Tekvicu nakrájajte na kocky. Vzhľadom na to, že ich budeme na záver mixovať, nezáleží na ich veľkosti.

3. Kúsky tekvice uvarte v pare. Môžete použiť parný hrniec, no postačí vám aj naparovacia vložka. Na dno menšieho hrnca vložte naparovaciu vložku, na ktorú uložíte kúsky tekvice. zalejte vodou tak, aby voda dosahovala spodný okraj vložky. Prikryte pokrievkou a varte približne 15 minút.

4. Po uvarení odlejte časť vzniknútého vývaru, pridajte olivový olej a rozmixujte. Odloženým vývarom môžete prispôsobiť konzistenciu pyré. Ak potrebujete hustejšie pyré, potom treba väčšinou odliať celý vývar (najmä v prípade vodnatejšej zeleniny, napríklad cukety, cvikly).

Tip: Chuťovo podobné pyré pripravíte aj z maslovej, špagetovej alebo muškátovej tekvice.

Cvikla so zemiakmi

čas prípravy: do 30 minút

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

1/2 cvikly (cca 140 g)

2 menšie zemiaky (cca 150 g)

približne 200 ml vody

1 ČL repkového oleja

1. Zeleninu ošúpte a nakrájajte na kocky.

2. Tie uvarte v pare. Môžete použiť parný hrniec, ale vystačíte si aj s naparovacou vložkou – na dno menšieho hrnca vložte naparovaciu vložku, na ktorú uložíte kúsky zeleniny. Zalejte vodou tak, aby voda siahala po spodný okraj vložky. Prikryte pokrievkou a varte približne 20 minút.

3. Po uvarení odlejte časť vzniknutého vývaru, pridajte olej a rozmixujte. Odloženým vývarom môžete prispôsobiť konzistenciu pyré. Ak potrebujte hustejšie pyré, potom musíte odliať celý vývar.

Mrkva s kalerábom

čas prípravy: do 30 minút

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

stredne veľký kaleráb (cca 120 g)

2 malé mrkvy (cca 150 g)

približne 200 ml vody

1 ČL repkového oleja

1. Zeleninu ošúpte a nakrájajte na kocky.

2. Tie uvarte v pare. Môžete použiť parný hrniec, ale vystačíte si aj s naparovacou vložkou – na dno menšieho hrnca vložte naparovaciu vložku, na ktorú uložíte kúsky zeleniny. Zalejte vodou tak, aby voda siahala po spodný okraj vložky. Prikryte pokrievkou a varte približne 20 minút.

3. Po uvarení odlejte časť vzniknutého vývaru, pridajte olej a rozmixujte. Odloženým vývarom môžete prispôsobiť konzistenciu pyré. Ak potrebujete hustejšie pyré, potom musíte odliať celý vývar.

Ryžová kaša s tekvicou hokkaido, jablkom a perníkovým korením

čas prípravy: do 30 minút

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

1 malé jablko

cca 40 g tekvice hokkaido

50 g ryže basmati alebo carnaroli

cca 250 ml vody (v prípade potreby dolievajte, aby sa vám kaša nepripálila)

perníkové korenie

maslo alebo olej na zjemnenie

1. Jablko a tekvicu ošúpte a očistite od jadierok. Nakrájajte ich na menšie kocky a uvarte vo vode. Namiesto vody môžete použiť aj mlieko.

2. Ryžu dôkladne prepláchnite vodou.

3. Približne po 15 minútach varenia jablka a tekvice pridajte do hrnca ryžu a dochuťte perníkovým korením. Varte, kým ryža nezmäkne.

4. Do uvarenej kaše pridajte maslo a rozmixujte tyčovým mixérom.

Batátové pyré so zelenými fazuľkami a teľacinou

čas prípravy: nad 30 minút

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

50 – 80 g teľacieho mäsa

1/2 veľkého batátu (cca 150 g)

50 g zelených fazuliek (fazuľových strukov)

maslo, olej

1. Mäso očistite a nakrájajte na kocky.

2. Ak bude príkrm podávať tzv. all in one, uvarte mäso vo vode (cca 45 minút) a zvlášť batáty s fazuľkami domäkka (asi 20 minút). Po uvarení zlejte vodu, pridajte maslo a konzistenciu príkrmu upravte buď rozmixovaním, roztlačením alebo nakrájaním.

3. Ak chcete jedlo podávať ako prílohu s mäsom na zelenine samostatne, uvarte batáty zvlášť a spolu s trochou masla rozmixujte na pyré. Mäso krátko restujte na oleji, pridajte fazuľky, podlejte vodou a duste do zmäknutia. Nakoniec upravte konzistenciu podľa preferencií.

Tekvicové rizoto s lososom

čas prípravy: nad 30 minút

Canva

Na 2 porcie (cca 250 g) potrebujeme:

Suroviny:

150 g tekvice hokkaido

olivový olej

100 g lososa

citrónová šťava

50 g ryže

tymian

lahôdkové droždie (nemusí byť, dodá ale znamenitú chuť

maslo

1. Predhrejte rúru na 200 stupňov.

2. Tekvicu umyte a očistite od semienok. Nakrájajte na mesiačiky, premastite olivovým olejom a pečte v rúre cca 30 minút.

3. V rovnakej chvíli pečte aj lososa, ktorého predtým pokvapkajte citrónovou šťavou.

4. Po upečení tekvicu roztlačte, prípadne rozmixujte.

5. Uvarte ryžu, pridajte tekvicu a dochuťte tymianom a lahôdkovým droždím. Nakoniec vmiešajte trochu masla. Podávajte s natrhaným lososom, prípadne ako rozmixovaný príkrm.

Prečítajte si aj:

Albatrosmedia

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár