VýživaRecepty

Ako sme piekli chlieb II

 Silvia Bodláková   25.10.2007   6

Zobrala som si tip od riaditeľa, lebo ako jediný muž sa prihlásil do našej debaty. Ďakujem za radu.

Išla som do obchodu, čo býva na konci miest a má taký nemecký názov, kúpila som si múku už namiešanú so všetkým potrebným. Prvý chlieb som urobila podľa návodu. Bola som na seba hrdá, lebo som naozaj dodržala všetko. Chlieb nám chutil.

Na druhý deň som chlieb už „musela“ piecť s mojím vymýšľaním. Málokedy dodržím recept úplne.

A tu sú moje tipy ako si ho upraviť z polotovaru, aby každý deň nechutil rovnako.

Tip č. 1:

500 g zmesi, 120 g zemiakov, 450 ml vody zo zemiakov, 1 mokka kávová lyžička soli

Zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom zemiaky spolu s vodou rozmixujeme alebo veľmi dobre popučíme a zmiešame so zmesou. Necháme podkysnúť pol hodiny. Potom premiešame a vložíme do formy na biskupský chlieb, ktorú sme vytreli olejom a vysypali celozrnnou múkou. Povrch potrieme studenou vodou pomocou pierka, trochu popicháme vidličkou, aby nám chlieb hore nepraskal (my máme radi prasknutý) a necháme podkysnúť asi trištvrte hodiny. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200°C. Do vyhriatej rúry vložíme formu na spodok a necháme piecť 20 minút. Potrieme pierkom studenou vodou. Potom stiahneme rúru na 180°C a ešte pečieme asi 45 minút.

Tip č. 2:

500 g zmesi, 100 g hl. múky T650, 500 ml vody zo zemiakov, 1 čaj. lyžička soli, 1 čaj. lyžička rasce (používam mletú)

Všetko zmiešame a necháme pol hodinu podkysnúť. Potom vložíme do formy a zase necháme pol hodinu podkysnúť. Povrch potrieme studenou vodou a trochu ponarezávame nožíkom. Vkladáme na spodok do vyhriatej rúry na 220°C. Pečieme asi 20 minút. Znova potrieme vodou a zmenšíme teplotu na 150°C. Dopekáme ešte asi 45 minút. Po vybratí z rúry, hneď potrieme vodou a vyberieme z formy. Necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke.

Tip č.3:

500 g zmesi, 50 – 60 g najemno nastrúhaných surových zemiakov, 1 čaj. lyžička sezamových zrniečok, 1 mokka kávová lyžička soli

Všetko zmiešame a necháme asi hodinu kysnúť. Potom urobíme z cesta guľky veľkosti tenisovej lopty a položíme ich na papierom vystlaný pekáč. Potrieme ich vodou a nakrojíme na kríž. Posypeme ešte rascou alebo sezamom. Necháme podkysnúť, kým sa rúra nevyhreje na 220°C. Vložíme na spodok rúry a hneď stiahneme teplotu na 180°C. Pečieme asi 20 minút. Vyberieme z rúry a hneď odložíme z pekáča na mriežku, necháme vychladnúť.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
Jana napísané 30.10.2007 16:49

Silvia, ďakujem za inšpiráciu, chliebík sme upiekli a bol vynikajúci. Potešilo ma, že predávajú aj celozrnnú zmes na prípravu chleba.

Busy napísané 26.10.2007 11:11

Vy mate radi prasknuty, ja zase neskutocne milujem ked sa domaci makovy zavin pri peceni pokaka :-)

riarau napísané 26.10.2007 11:05

fajn

silvia napísané 26.10.2007 10:51

Anna, my sme tiež radšej zostali pri pečení klasického ako opisujem v prvom článku. Deti mi zahlásili, že je to pečenie zábavnejšie. Teraz už mám doma takúto múku len pre špeciálny prípad.

anna napísané 26.10.2007 10:26

neodolala som a reagujem: 'isla som do obchodu s nemeckym nazvom'. zijem v nemecku a pred par dnami bola v telke relacia o tom ako su tieto chlebove zmesy plne vselijakych eciek a stabilizatorov a neviem coho. najnovsi trend: slowbaking. klasicke pecenie chleba, tak ako sa patri pekne dostatocne zamiesene, vykvasene. pekarne, ktore pecu z hotovych zmesiek su pomaly ale iste na ustupe a sice je klasicky upeceny chlieb je o par centov drahsi, ale zato prislusne chutnejsi. a hlavne clovek lepsie vie, co je.

verulka napísané 25.10.2007 11:59

silvi, diky za tipy ;-)

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
Jana napísané 30.10.2007 16:49

Silvia, ďakujem za inšpiráciu, chliebík sme upiekli a bol vynikajúci. Potešilo ma, že predávajú aj celozrnnú zmes na prípravu chleba.

Busy napísané 26.10.2007 11:11

Vy mate radi prasknuty, ja zase neskutocne milujem ked sa domaci makovy zavin pri peceni pokaka :-)

riarau napísané 26.10.2007 11:05

fajn

silvia napísané 26.10.2007 10:51

Anna, my sme tiež radšej zostali pri pečení klasického ako opisujem v prvom článku. Deti mi zahlásili, že je to pečenie zábavnejšie. Teraz už mám doma takúto múku len pre špeciálny prípad.

anna napísané 26.10.2007 10:26

neodolala som a reagujem: 'isla som do obchodu s nemeckym nazvom'. zijem v nemecku a pred par dnami bola v telke relacia o tom ako su tieto chlebove zmesy plne vselijakych eciek a stabilizatorov a neviem coho. najnovsi trend: slowbaking. klasicke pecenie chleba, tak ako sa patri pekne dostatocne zamiesene, vykvasene. pekarne, ktore pecu z hotovych zmesiek su pomaly ale iste na ustupe a sice je klasicky upeceny chlieb je o par centov drahsi, ale zato prislusne chutnejsi. a hlavne clovek lepsie vie, co je.

verulka napísané 25.10.2007 11:59

silvi, diky za tipy ;-)

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised