ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
VýživaRecepty

Ako zdobiť medovníky

 Mária Kopčíková   01.01.1970   2

Vierka Radochová je trojnásobná mamina. Pečie a zdobí krásne medovníky. Raz som ich dostala ako pozornosť k Vianociam. Okrem chutnosti, boli naozaj nádherne ozdobené.

Mne by mohli i ruky dolámať, ja ešte tak upečiem. Ale takáto jemná robota sa mi pri ozdobovaní nikdy nepodarila. Poleva sa mi vždy roztekala, takže medovníky potom veľmi často skončili celostne potreté bielou hmotou.

 

Spýtala som sa teda Vierky, či má nejaké tipy, ako na to. A ako sa k medovníkom a ich zdobeniu vlastne dostala.

Ako a kedy si sa k zdobeniu medovníčkov dostala? Kto ťa učil, inšpiroval?

K pečeniu medovníkov som sa dostala asi pred 25 rokmi, kedy som k tomu dokopala moju maminu a tá našla recept v jednom týždenníku a pustili sme sa do toho. Medovníčky sa podarili hneď na prvý krát a musím sa priznať, že sme žiadny iný už nikdy neskúšali. Medovníčky sú od začiatku mäkulinké a sú výborné aj po pár mesiacoch.

Na ozdobovanie som mala najviac trpezlivosti ja z celej rodiny, neskôr som k donútila k ozdobovaniu perníkovej chalúpky aj svojho frajera (terajší manžel).

Inšpiráciu na ozdobovanie som našla hlavne v časopisoch, nakúpila som ich asi 20 a doteraz v nich veľmi rada listujem a stále sa na tie krásne výtvory neviem vynadívať. Mám svoje obľúbené vzory a pre mňa top na ozdobovanie sú práve hviezdičky.

 

V posledných rokoch sa venujem aj pečeniu medovníkových svietnikov, ktoré sa tešia veľkej obľube. Rada ich dávam svojim blízkym pre radosť v predvianočnom období, teší ma pri tom tá ich úprimná radosť. Je to niečo čo štandardne doma nemajú a je to ozaj pekný darček (napr. aj pre pani učiteľky v škôlke či v škole).

S receptom nerobím žiadne tajnosti, rada ho posúvam ďalej.

MEDOVNÍČKY

  • 1kg hladkej múky
  • 500g medu
  • 300g kr.cukru
  • 250 ml vody
  • 2 vajcia
  • 1 kávovú lyžičku jemne pomletého perníkového korenia
  • 2dkg jedlej sódy bikarbony
  • vajce na potretie

POSTUP:

Med, cukor a vodu prevaríme a horúce (nie vriace) nalejeme na preosiatu múku. Do vychladnutého pridáme vajcia, perníkové korenie a jedlú sódu. Cesto dobre vypracujeme mixérom na cesto a necháme v mise prikryté igelitom (ja na cesto normálne pričapím potravinovú fóliu) päť hodín odpočívať (ideálne cez noc resp. aj pár dní).

Potom ho rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske (keďže cesto je dosť lepkavé) na hrúbku 3-4mm a formičkami z neho vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme vo vyhriatej rúre na 195 stupňov cca 7-8 minút (vizuálne skontrolujeme). Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. Plech treba potrieť maslom a potom naň ukladať medovníčky.

 

Horúce medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Iné recepty na medovníkové cesto nájdete aj tu >> >>

Čo na zdobenie medovníkov používaš? Asi si niečo miešaš sama, tak nám daj prosím presný receptuš?

Bielková poleva – z jedného bielka (cca 30ml) ušľaháme penu a všľaháme do nej cca 200g min 2x preosiateho práškového cukru (hustejšie sitko viď foto). Šľahanie celé mne trvá cca 10 min na najvyššom stupni.

Skúšala som do polevy dávať aj citrónovú šťavu, ale nemalo to pre zdobenie žiadny efekt, tak stále používam na zdobenie iba bielok a práškový cukor. Pre redšiu polevu (na väčšie plochy) treba dať buď menej práškového cukru, alebo prípadne hustejšiu polevu zriediť malým množstvom horúcej vody.

 

Niektorí medovnikári pridávajú do cesta aj kakao, aby poleva viac vynikla na medovníkoch, ale mne sa páči tá snehobiela poleva práve na krásnom medovom podklade.

Čím zdobíš? Akože do čoho zdobiacu hmotu dávaš? Vyskúšala si viaceré možnosti?

Polevu dávam do zipp vreciek zo švédskeho obchodného reťazca.

Aké sú tvoje tipy y triky pri zdobení? Na čo by si začínajúce zdobičky mali dať pozor?

Triky nemám žiadne. Je to len pokus – omyl. A cvik. Keď sa niečo nepodarí, tak to zjeme :-).

 

Zaúčaš už aj svoje deti? 

Každoročne sa na pečenie medovníkov tešia aj moje tri deti a ešte radšej ozdobujú a úplne najradšej medovníky jedia. Medovníčky každým rokom pečiem aj na výzdobu vianočného stromčeka do materskej škôlky, ktorú navštevovali a aj v súčasnosti aj navštevuje najmladšia dcérka.

Ďakujeme Vierke za tipy a už len si budeme držať palce, aby sa to podarilo aj nám.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.5 z 5. Celkom 21 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité. 
Najčítanejšie
Komentáre k článku
lenka_samorin napísané 16.12.2017 19:53

Ja som medovníky kedysi nezdobila, ale odkedy medovníky pečú so mnou naše deti medovníky aj zdobím. Aj som si už kúpila niekoľko pomocníkov na zdobenie, ale so žiadnym nie som úplne spokojná, tak uvidím, čo spraví tohtoročná novinka z Pepco. A ak nebude ani tá dobrá, asi tiež len odstrihnem rožtek z nejakého pevnejšieho sáčka.

autumn11 napísané 10.12.2017 19:24

ja medovmíky nezdobím vôbec. Ja s mužom ich nemáme moc v láske a synovi chutia najviac bez cukrovej polevy.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
lenka_samorin napísané 16.12.2017 19:53

Ja som medovníky kedysi nezdobila, ale odkedy medovníky pečú so mnou naše deti medovníky aj zdobím. Aj som si už kúpila niekoľko pomocníkov na zdobenie, ale so žiadnym nie som úplne spokojná, tak uvidím, čo spraví tohtoročná novinka z Pepco. A ak nebude ani tá dobrá, asi tiež len odstrihnem rožtek z nejakého pevnejšieho sáčka.

autumn11 napísané 10.12.2017 19:24

ja medovmíky nezdobím vôbec. Ja s mužom ich nemáme moc v láske a synovi chutia najviac bez cukrovej polevy.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised