Lekvárové perky a srdiečka

Silvia Bodláková 7

Lekvárové perky

Cesto:

150 ml vody, 1 vajíčko, štipka soli, 450 – 500 g polohrubej múky

Plnka:

hustý lekvár

Poliatie:

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Posypanie:

opražená strúhanka, mak alebo orechy alebo ja väčšinou posypem škoricovým cukrom

Postup:

Všetky suroviny vymiešame do hustejšieho cesta a necháme asi 20 – 30 minút postáť. Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrojíme formičkou krúžok. Naplníme 1 čajovou lyžičkou lekváru a uzavrieme.

Vhodíme do vriacej vody a necháme asi 3 – 4 minúty prevrieť, kým nevyplávajú hore, kedy ich povyberáme dierovanou naberačkou. Vhodíme ich do misky a polejeme maslom a posypeme.

Podávame teplé s mliekom.

Stará mama tieto perky plnila aj bryndzou a polievala rozpustenou slaninkou. Niekedy preto urobím polovicu lekvárových a druhú polovicu bryndzových (bryndzu vymiešam s trochou bieleho jogurtu).

Srdiečka

Cesto:

rovnaké ako pri perkách

Na poliatie:

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Na posypanie:

opražená strúhanka, mak alebo orechy alebo ja väčšinou posypem škoricovým cukrom

Postup:

Všetky suroviny vymiešame do hustejšieho cesta a necháme asi 20 – 30 minút postáť. Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrojíme formičkou srdiečka alebo iné malé tvary. Vhodíme do vriacej vody a necháme asi 2 – 3 minúty prevrieť, kým nevyplávajú hore, kedy ich povyberáme dierovanou naberačkou. Vhodíme ich do misky a polejeme maslom a posypeme.

Podávame teplé s mliekom.

Môžeme ich však vložiť po vybratí z vriacej vody aj do misky, ktorá môže ísť do mrazničky, poliať, uzavrieť, nechať vychladnúť a zamraziť. Ešte som to nikdy nemala viac ako týždeň v chladničke tak neviem, koľko by to mohlo vydržať. Potom to podvečer vyberiem, nechám rozmraziť, prihrejem v mikrovlnke alebo hodím nad paru a posypem. Je to výborná večera pre deti. Musím povedať, že väčšinou to urobím tak, že v sobotu urobím perky na obed a z časti cesta urobím srdiečka do mrazničky a v týždni je to na večeru.

foto: autorka

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (10 hlasov, priemerne: 2,80 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Dnes som do tohoto cesta zabalila (urobila som guličky s priemerom asi 4 cm) drobné kúsky padaných jabĺčok a vyvarila som som ich 5 minút v mierne slanej vode. Vybrala som ich a posypala grankom. Mali sme ľahlý obed v týchto teplách.

  2. bez vajíčka sú to u nás pirohy a dnu už plním všeličím, no ale už konečne viem, čo sú to tie “slávne” perky

  3. Ahoj Cif, som rada, že máš kalendár. Máš pravdu, že na spojoch je cesto tvrdšie. Moje deti to majú práve radi a nechcú časť s lekvárom, preto som začala robiť srdiečka. Toto cesto nepoužívam na rezance. Na rezance používam len jednoduché cesto, lebo tieto rezance by neboli trvácne vďaka vode.

  4. Silvi, mám vytlačený kalendár na 2007, robila som podľa tvojho receptu perky (lebo sa mi zdal veľmi jednoduchý recept, inak robievam normálne zo zemiakového cesta) a musím povedať, že to je vlastne rezancové cesto, a tak tam, kde nebol lekvár – teda na spojoch, to bolo tvrdšie. Takže kraje som si objedla sama, a vnútro s lekvárom papala dcérka. Takže fajn, mala som to rýchlo hotové, najedli sme sa obe, ale už ten recept viac nepoužijem, a zostanem pri varení zemiakov a robení zemiakového cesta.

Pridaj komentár