VýživaRecepty

Lekvárové perky a srdiečka

 Silvia Bodláková   07.06.2007   7

Lekvárové perky

Cesto:

150 ml vody, 1 vajíčko, štipka soli, 450 – 500 g polohrubej múky

Plnka:

hustý lekvár

Poliatie:

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Posypanie:

opražená strúhanka, mak alebo orechy alebo ja väčšinou posypem škoricovým cukrom

Postup:

Všetky suroviny vymiešame do hustejšieho cesta a necháme asi 20 – 30 minút postáť. Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrojíme formičkou krúžok. Naplníme 1 čajovou lyžičkou lekváru a uzavrieme.

Vhodíme do vriacej vody a necháme asi 3 – 4 minúty prevrieť, kým nevyplávajú hore, kedy ich povyberáme dierovanou naberačkou. Vhodíme ich do misky a polejeme maslom a posypeme.

Podávame teplé s mliekom.

Stará mama tieto perky plnila aj bryndzou a polievala rozpustenou slaninkou. Niekedy preto urobím polovicu lekvárových a druhú polovicu bryndzových (bryndzu vymiešam s trochou bieleho jogurtu).

Srdiečka

Cesto:

rovnaké ako pri perkách

Na poliatie:

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Na posypanie:

opražená strúhanka, mak alebo orechy alebo ja väčšinou posypem škoricovým cukrom

Postup:

Všetky suroviny vymiešame do hustejšieho cesta a necháme asi 20 – 30 minút postáť. Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrojíme formičkou srdiečka alebo iné malé tvary. Vhodíme do vriacej vody a necháme asi 2 – 3 minúty prevrieť, kým nevyplávajú hore, kedy ich povyberáme dierovanou naberačkou. Vhodíme ich do misky a polejeme maslom a posypeme.

Podávame teplé s mliekom.

Môžeme ich však vložiť po vybratí z vriacej vody aj do misky, ktorá môže ísť do mrazničky, poliať, uzavrieť, nechať vychladnúť a zamraziť. Ešte som to nikdy nemala viac ako týždeň v chladničke tak neviem, koľko by to mohlo vydržať. Potom to podvečer vyberiem, nechám rozmraziť, prihrejem v mikrovlnke alebo hodím nad paru a posypem. Je to výborná večera pre deti. Musím povedať, že väčšinou to urobím tak, že v sobotu urobím perky na obed a z časti cesta urobím srdiečka do mrazničky a v týždni je to na večeru.

foto: autorka

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 2.8 z 5. Celkom 10 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku
radka napísané 14.02.2008 12:03

ja tiez robievam zemiakove cesto a toto je skutocne tvrdsie po krajoch ale staci trosku masti do cesta a nebude to tak

silvia napísané 26.07.2007 11:55

Dnes som do tohoto cesta zabalila (urobila som guličky s priemerom asi 4 cm) drobné kúsky padaných jabĺčok a vyvarila som som ich 5 minút v mierne slanej vode. Vybrala som ich a posypala grankom. Mali sme ľahlý obed v týchto teplách.

soňa napísané 10.06.2007 23:22

bez vajíčka sú to u nás pirohy a dnu už plním všeličím, no ale už konečne viem, čo sú to tie "slávne" perky

silia napísané 08.06.2007 13:39

Ahoj Cif, som rada, že máš kalendár. Máš pravdu, že na spojoch je cesto tvrdšie. Moje deti to majú práve radi a nechcú časť s lekvárom, preto som začala robiť srdiečka. Toto cesto nepoužívam na rezance. Na rezance používam len jednoduché cesto, lebo tieto rezance by neboli trvácne vďaka vode.

Cif napísané 08.06.2007 11:19

Silvi, mám vytlačený kalendár na 2007, robila som podľa tvojho receptu perky (lebo sa mi zdal veľmi jednoduchý recept, inak robievam normálne zo zemiakového cesta) a musím povedať, že to je vlastne rezancové cesto, a tak tam, kde nebol lekvár - teda na spojoch, to bolo tvrdšie. Takže kraje som si objedla sama, a vnútro s lekvárom papala dcérka. Takže fajn, mala som to rýchlo hotové, najedli sme sa obe, ale už ten recept viac nepoužijem, a zostanem pri varení zemiakov a robení zemiakového cesta.

Ala napísané 07.06.2007 12:33

Super tip.

Finky napísané 07.06.2007 10:43

Silvi, vdaka za dalsi dobry tip!!!

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku
radka napísané 14.02.2008 12:03

ja tiez robievam zemiakove cesto a toto je skutocne tvrdsie po krajoch ale staci trosku masti do cesta a nebude to tak

silvia napísané 26.07.2007 11:55

Dnes som do tohoto cesta zabalila (urobila som guličky s priemerom asi 4 cm) drobné kúsky padaných jabĺčok a vyvarila som som ich 5 minút v mierne slanej vode. Vybrala som ich a posypala grankom. Mali sme ľahlý obed v týchto teplách.

soňa napísané 10.06.2007 23:22

bez vajíčka sú to u nás pirohy a dnu už plním všeličím, no ale už konečne viem, čo sú to tie "slávne" perky

silia napísané 08.06.2007 13:39

Ahoj Cif, som rada, že máš kalendár. Máš pravdu, že na spojoch je cesto tvrdšie. Moje deti to majú práve radi a nechcú časť s lekvárom, preto som začala robiť srdiečka. Toto cesto nepoužívam na rezance. Na rezance používam len jednoduché cesto, lebo tieto rezance by neboli trvácne vďaka vode.

Cif napísané 08.06.2007 11:19

Silvi, mám vytlačený kalendár na 2007, robila som podľa tvojho receptu perky (lebo sa mi zdal veľmi jednoduchý recept, inak robievam normálne zo zemiakového cesta) a musím povedať, že to je vlastne rezancové cesto, a tak tam, kde nebol lekvár - teda na spojoch, to bolo tvrdšie. Takže kraje som si objedla sama, a vnútro s lekvárom papala dcérka. Takže fajn, mala som to rýchlo hotové, najedli sme sa obe, ale už ten recept viac nepoužijem, a zostanem pri varení zemiakov a robení zemiakového cesta.

Ala napísané 07.06.2007 12:33

Super tip.

Finky napísané 07.06.2007 10:43

Silvi, vdaka za dalsi dobry tip!!!

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised