Recepty na oslavu pre najmenších

Silvia Bodláková 10
narodeniny Pato

Robila som dcére oslavu k osemnástim mesiacom. Nie preto, že by som chcela niečo oslavovať, ale keď mala rok, boli všetky deti z nášho okolia choré. Potom boli Vianoce, potom daňové, … Potom to a to, veď to poznáte. Tak som sa rozhodla, že aj tak bude lepšie stretnutie, keď bude väčšia a bude chodiť. Ľahšie sa mi aj robilo jedlo. Nie všetky recepty som ponúkala na oslave. Toľko sa mi toho zase naraz robiť nechcelo. Vám ich ponúkam, aby ste si vybrali.

Vanilkový krém jej chutí vždy. Rožok a la pizza som jej urobila bez plnky a len tak sa za ním zaprášilo. Všetkým deťom chutil najviac Malakov II a džús.

Ponúkam Vám v prílohe aj šilt, ktorý sme vytlačili na 200 gramový papier, vystrihli a dali do neho klobúkovú gumu. Deťom na oslave som potom dala pastelky, aby si ho domaľovali ako chcú. Cítili sa ako v „mekáči“.

 

Rožky a la pizza

400 g hladkej múky (nie špeciál 00), asi 3 dl teplej vody, polovica čerstvých kvasníc, 2 čajové lyžičky soli, 2 polievkové lyžice oleja, 200 g salámy nakrájanej na drobné kocky, 150 g na hrubom strúhadle nastrúhaného syra, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku (alebo ja dávam domáci kečup).

Vodu, olej, kvasnice a soľ zmiešame vidličkou a necháme asi 10 minút podkysnúť. Potom vmiešame preosiatu múku (naozaj je to lepšie). Vypracujeme hladké cesto a necháme ho vykysnúť. (Ja ho vložím do misky, posypem múkou, prikryjem pokrievkou a nechám kysnúť v chladničke z večera do rána.) Vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozrežeme na trojuholníky. Naplníme plnkou, stočíme a na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre pri 180°C pečieme asi 20 – 25 minút. Zvrchu ich pred pečením potrieme slanou vodou a môžeme posypať oreganom alebo rascou.

Plnka: Zmiešame salámu, syr a pretlak.

Doporučujem od dvoch rokov. Prázdny rožok bez plnky môžete dať aj ročnému dieťaťu, lebo bežný rožok ešte okrem týchto surovín obsahuje aj žĺtok.

Džús

5 litrov vody, 200 g kryštálového cukru, 125 ml Sanquick (vhodný je pomaranč alebo mandarinka), asi 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy.

Vodu s cukrom necháme prevrieť, aby sa cukor rozpustil. Po vychladnutí vmiešame Sanquick a až potom citrónovú šťavu. Skladujeme v chlade a radšej v sklenených fľašiach najviac týždeň.

Doporučujem od dvoch rokov.

Rýchle rožky

250 g lístkového cesta, 6 plátkov šunky, 6 plátkov syra

Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce o kúsok väčšie ako je saláma. Na každá štvorček položíme salámu a syr. Štvorček stočíme a po krajoch zlepíme. Potrieme vyšľahaným žĺtkom, posypeme mletou paprikou alebo rascou. Vo vyhriatej rúre pri 180°C pečieme asi 15 minút.

Doporučujem od dvoch rokov.

Rožky so sladkou plnkou

400 g hladkej múky (nie špeciál 00), asi 3 dl teplej vody, polovica čerstvých kvasníc, 2 polievkové lyžice práškového cukru (zarovnané), 2 polievkové lyžice oleja, 1 vajce, hustý lekvár na naplnenie.

Vodu, olej, kvasnice, vajce a cukor zmiešame vidličkou a necháme asi 10 minút podkysnúť. Potom vmiešame preosiatu múku (naozaj je to lepšie). Vypracujeme hladké cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozrežeme na trojuholníky. Naplníme lekvárom, stočíme a na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre pri 200°C pečieme asi 10 minút, potom zmenšíme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 15 minút. Zvrchu ich pred pečením potrieme vajíčkom.

Doporučujem od 18 mesiacov.

Toto cesto môžete použiť aj na kysnuté záviny alebo pečené buchty. A doporučujem Vám do múky vmiešať aj štipku soli.

Niečo ako tiramisu (my sme to volali malakov)

15 okrúhlych piškót, 250 g mäkkého tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 ml kakaa (2 polievkové lyžice granka a 40 ml vriacej vody), 50 ml ušľahanej šľahačky.

Do servírovacích misiek položíme po päť piškót. Polejeme ich kakaom. Vedľa si zmiešame tvaroh s cukrom a zľahka do neho primiešame šľahačku. Masu rozdelíme do misiek na piškóty a posypeme ešte grankom ako ozdobu.

Doporučujem od asi dvoch rokov.

Niečo ako tiramisu (my sme to volali malakov) II

1,5 dl mlieka, 1 polievková lyžica detskej krupice, 1 polievková lyžica kryštálového cukru, 100 g masla, 12 dlhých piškót, ríbezľový sirup

Krupicu s cukrom necháme napučať v mlieku asi 20 minút. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Necháme vychladnúť asi na polovicu a primiešame maslo. Do servírovacej misky dáme na dno trochu krému. Piškóty namočíme do sirupu a položíme na krém do misky. Prikryjeme ich znova krémom.

Doporučujem od roka a pol.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ahoj baby,ja mam dilemu,aku tortu alebo ine maskrty nachystat pre mojho drobca,budeme mat onedlho rok…Dost davam si zalezat,aby papala len to,co je zdrave a vhodne na jej vek..takze kto viete poradit nieco,kam sa nedava vajecny bielok,mnozstvo psenicnej musky,slahacka,tvaroh,skratka nic z kravskeho mlieka.Idealne by bolo,nejaky bezlepkovy korpus,ovocie a dakelj uz neviemm,co by sa dalo.Prosim,poradte.Vdaka!

  2. Katka, nahodou salama je dobra vec. V tych našich dietnych salamach, ako napriklad taka liptovska, je viac muky ako mäsa, trochu tuku, dobre zasyti a deťom to chuti. Ked mu date jeden-dva kusky obcas, nič sa mu nestane. Ja davam dcere od dvoch rokov dietnu salamu alebo sunku raz do tyzdna a je zdrava ako buk. Zial som ju nekojila, stratila som mlieko po troch tyzdňoch, vyrastala na umelej strave a za tie dva roky bola asi dva krát trochu chora.

  3. Veď píšem, že malej som rožok spravila bez plnky, teda ani salámu nejedla a ostatné deti mali viac ako tri roky tak prečo nie?

  4. reakcia na ajka:

    Neviem cim to je ale, ked pocujem, ze dieta ak je kojene tak bude zdrave. Potom ak bude zdravo papat – obmedzenie aj cukrov a tukov- vela zeleninky a ovocia a pestra strava, tak bude zdrave. Mam pocit, ze to asi nebude az taka pravda.Syna som kojila do 8 mesiacov, sladke nema rad – ani cukor nepridavam- napriek tomu mal v skolke kazdu virozu a teraz v skole sme to dopracovali az na alergologiu. Neviem kde som urobila chybu. No asi by som nezovseobecnovala tvrdenie, ze len strava je dovodom castej navstevy u lekara.

  5. Ja by som len od srdca doporucila vsetkym mamickam aby sa znazili davat detom co najmenej cukru (neverili by ste kde vsade je skovany a kolko). Trochu sa zaoberam tym co jest aby sme nemuseli od 40-tky travit cas v cakarnach u doktorov a verte mi rafinovany cukor, biela muka, biela ryza a „uzastne zdrave“ rastlinne tuky v podobe margarinov nam skvele pomahaju do hrobu. Takze dat dietatu pit dzusik podla hore uvedeneho receptu povazujem za riadny utok na zdravie :-), hlavne ked ho skombinovali s dezertom malokov co ako sama autorka uviedla najviac detickam chutilo. Dufam ze na to bude pamatat ked sa bude o par rockov stazovat ze jej diatatko v skolke stale nieco chyti, mozno neuverite ale vacsina deti co neustale soplia a idu z jednej virozy do druhej to nemaju z pobytu v kolektive.

  6. My sme sice nemali oslavu, len taky bezni „BABINEC“ ale pizza rozky nam chutili. Takze planujeme ich vyrobu aj na najblissie stretnutie a pravdepodobne to rozsirime aj o dalsie pochutky podla vasich receptov.

  7. Mary, dobre si prečítala, má tam byť voda. Skús si spraviť raz verziu s mliekom a raz s vodou. Uvidíš, ktorá Vám bude viac chutiť. Dokonca, ak máš väčšie deti môžeš vymeniť granko za nescafe, do nej však nepridávam cukor. Robila som to na moje narodeniny bez cukru, lebo som zabudla a bolo to lepšie, veď dnešné piškóty sú dosť sladké. Nepolievaj tie piškóty veľmi, aby sa úplne nerozmočili. S tvarohom ešte zmäknú.

  8. ten 8mi riaok od spodu. polejeme kakaom. spravne citam ze granko plus vriaca voda? som to doteraz vzdy robila iba s mliekom.

Pridaj komentár