Starý slovenský recept na vianočky

0

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky,
  • 200 g masla,
  • 140 g práškového cukru,
  • 60 g droždia,
  • 150 g hrozienok,
  • 150 g mandlí,
  • 1 celé vajce,
  • 2 žĺtka,
  • citrónová kôra,
  • soľ,
  • muškátový kvet,
  • 5 dcl teplého mlieka,
  • vajce na potretie.

Postup

1/ Do hlbokej misy dáme múku, do nej rozdrobíme maslo.

2/ Do jamky v miske dáme celé vajce, žĺtka, cukor, strúhanú citrónovú kôru, štipku muškátového kvetu.

3/ Premiesime a prilejeme kvások a zbytok teplého mlieka.

4/ Cesto dôkladne vypracujeme, prikryjeme a dáme na teplo vykysnúť.

5/ Keď je cesto vykysnuté, pridáme hrozienka a jemne nasekané sparené šúpané mandle.

6/ Cesto vyvaľkáme, rozdelíme, vianočku upletieme a dáme opäť vykysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme.

A postup ako na to s veľkými fotkami si prečítajte v článku: Pravá maslová.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (53 hlasov, priemerne: 2,90 z 5)
Loading...

Pridaj komentár