Vianočné menu pre deti staršie ako rok
Dieťa môže papať už väčšinu (zdravých!) pokrmov, aké jedávajú aj dospelí. Mnohé tradičné sviatočné jedlá sú však príliš ťažké. Tráviacu sústavu dieťaťa by sme nemali zaťažiť, preto by sme mali recepty prispôsobiť tak, aby boli vhodné pre i pre dieťa.
Vianoce a alergény
Ak dieťa trpí na alergiu, silné potravinové alergény (napr. orechy, med, ryby) zaraďujeme až medzi 2-3 rokom.
Huby dieťatku do 3 rokov nepodávame, ak je v kapustnici pridaných zopár dubákov pre chuť, z detskej porcie ich vyberieme.
Čo na štedrovečerný tanier patrí a čo nie. Ako urobiť vianočnú večeru zdravšie
Vyhneme sa použitiu pikantných a veľmi aromatických korenín (paprika, čierne korenie, prebytok cesnaku, cibule a pod.).
Pre dieťa nie je vhodné ani príliš mastné jedlo (bravčové mäso, údené mäso, klobása, šľahačka a pod.).
Napríklad, do kapustnice namiesto klobásy, či bravčového mäsa dáme kuracie alebo morčacie mäso, prísady ako sušené slivky alebo vajíčko dieťa jesť môže.
Rybu, filé alebo kapra, dieťaťu pripravíme na prírodný spôsob a pred podávaním veľmi starostlivo očistíme od kostí.
» Ako si nezapichnúť rybaciu kosť do krku?
Zemiakový šalát pre dieťa pripravíme bez majonézy – s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, lepšie je však nahradiť ho zemiakovým pyré.
Podávať môžeme i tradičné opekance s makom.
Dieťaťu môžeme ponúknuť väčšinu sladkostí, nevhodné sú zákusky s obsahom alkoholu a ťažké krémové či šľahačkové torty.
Ideálnym nápojom pre dieťa ostáva detská voda, ak chceme dieťatku podať sviatočnejší nápoj, najlepšou voľbou je 100% ovocná šťava riedená vodou (1:1).
Dbajme o to, aby sa dieťa neprejedlo – bohato prestretý stôl s množstvom dobrôt láka i dieťa.