Čo sa skrýva v tradičných vianočných pochúťkach (1)

MUDr. Katarína Babisnká , PhD. 0

Kyslá kapusta, orechy, mak… Tradičné vianočné pochúťky sú nielen chutné, ale i zdravé. V našich jedálnych lístkoch by sa mali ocitať častejšie ako iba na Vianoce.

Kyslá kapusta

Je bohatá na ochranné živiny: vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Vysokým obsahom vitamínu C konkuruje dokonca i citrusovým plodom. Patrí k neveľkému počtu potravín s prirodzeným obsahom prospešných probiotických baktérii. Kyselina mliečna vytvorená pri kvasení kapusty má dezinfekčné účinky, brzdí rast choroboplodných zárodkov a potláča hnilobné procesy v čreve. Podobne i sírne zlúčeniny, ktoré kyslej kapuste dodávajú typickú arómu, pôsobia proti baktériám a plesniam. Obsahuje tiež látky s protinádorovým účinkom.

Prednosťou kyslej kapusty je nízky obsah energie, v 100 gramovej porcii je iba 17 kcal. Môžeme ju servírovať ako prílohu namiesto čerstvej zeleniny, ktorá je v zimnom období menej dostupná. Za pol hodiny sa dá z kyslej kapusty uvariť jednoduchá a ľahká „nízkokalorická“ kapustnica. Tí, ktorí sa potrebujú lepšie nasýtiť, si môžu do nej pridať viac klobásky, mäsa, či smotany.

Vravieva sa, že „čím viackrát sa kapustnica ohrieva, tým je chutnejšia“. Varením však kyslá kapusta stráca vitamíny, ničia sa aj probiotické baktérie, čím klesá jej výživová hodnota.

Cesnak

V mnohých rodinách je tradičným štedrovečerným predkrmom strúčik cesnaku konzumovaný s krajcom chleba. Nejedného z nás odrádza jeho výrazná aróma, cesnak však dodáva do organizmu cenné látky s ochranným účinkom. Vyznačuje sa bohatým obsahom vitamínov i minerálnych látok. Mnohé vedecké štúdie dokázali jeho podporný účinok pri trávení, či ochrane pred infekciami dýchacích ciest. Jeden strúčik cesnaku denne pomáha znižovať hladinu cholesterolu a je účinný aj proti vysokému tlaku.

Orechy, mak

Orechy sa vyznačujú vysokým obsah tuku, vďaka čomu patria medzi vysoko kalorické plodiny. Nie je však správne vnímať kalória výlučne ako škodlivé. Pre normálny chod ľudského tela je každodenný prísun istého množstva kalórii potravou nevyhnutný. Výhodné sú však pre nás najmä tie potraviny, ktoré okrem kalórii poskytujú čo najväčšie množstvo živín a orechy medzi ne nesporne patria. Podľa odporúčaní správnej výživy by sme ich mali konzumovať viackrát do týždňa, alebo i denne, postačí i v neveľkej dávke. Tukové látky v orechoch majú ochranný účinok na srdce a cievy, spomaľujú procesy starnutia a s nimi spojené choroby. Zdravé sú všetky orechy, cenné tukové látky, ktoré chýbajú v našej strave sa však nachádzajú najmä vo vlašských orechoch.

Najlepšie sú čerstvo olúpané – bez škrupiny totiž ľahko stuchnú a strácajú na kvalite. Tepelnou úpravou sa z nich strácajú živiny. Solené a pražené na tuku, či obaľované v čokoláde sa zbytočne obohacujú o nadmieru soli a kalórii. Výborné sú však krátko opražené v rúre pri 180 stupňoch po dobu 5-10 minút.

Podobné priaznivé zloženie ako orechy má i mak. Vyznačuje sa najmä mimoriadne vysokým obsahom vápnika. V 10 g maku je rovnaké množstvo ako v 1 dl mlieka.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár