Ako deti rastú, rastie aj ich spotreba cukru a v mnohých prípadoch sú ešte podporovaní vlastnými rodičmi, ktorí napríklad sľúbia: „Ak zješ pekne celý obed, môžeš potom dostať čokoládku.“ Ale:
Áno aj nie. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru. Ten je naozaj iba nabitý prázdnymi kalóriami a nemá pre výživu detí žiadny pozitívny význam. Môžeme ho nahradiť prírodnými sladidlami, ktoré sú omnoho vhodnejšie pre detské zúbky aj žalúdky.
Najpoužívanejším sladidlom u nás je repný rafinovaný cukor. Vyrába sa z temperovanej cukrovej repy, môže byť vyrobený aj z tropickej cukrovej trstiny. Rôzne druhy bieleho cukru sa líšia iba vzhľadom, zloženie majú také isté. Jeho nadmerná konzumácia spôsobuje u detí nadmernú aktivitu, nepozornosť, zažívacie problémy, riziko obezity či zvýšený výskyt zubného kazu.
Na prisladenie jedál a dezertov môžeme použiť ovocné šťavy , napr. hroznovú, jablkovú, ananásovú v čerstvom stave alebo ako mrazené koncentráty. Vhodné je aj sušené ovocie , napr. hrozienka, datle, figy, ananás, mango. Ako ďalší ekvivalent cukru sa môžu použiť prírodné melasové sirupy , z ktorých u nás je najznámejší javorový sirup, ale aj ryžový, jačmenný, jačmenno-kukuričný alebo datlový.
Ak už naozaj chceme použiť cukor napríklad pri pečení, siahnime radšej po hnedom cukre , ktorý obsahuje aj určité živiny ako napríklad železo, fosfor, vápnik, selén a sodík, vitamíny skupiny B. Hnedý cukor sa vyrába zmiešaním melasového sirupu s purifikovaným (očisteným) cukrom.
Veľa mamičiek používa ako náhradu cukru včelí med, na ktorý si však treba dať pozor, lebo môže byt silným alergénom a je veľmi agresívny na zubnú sklovinu. O jeho zavedení do stravy sa treba poradiť s pediatrom.
Rôzne synteticky vyrobené umelé sladidlá by nemali byť v detskej strave zastúpené vôbec.
Určite každá z nás dbá o to, aby jej dieťa bolo čisté, upravené a poslušné, a tak isto by sme mali dbať aj na to, aby jeho výživa bola vyvážená a správna. Oslaďme si život, ale zdravým sladidlom.
Recepty so zdravšími verziami cukru Muesli guľky Budeme potrebovať: 200g ovsených vločiek, 100g celozrnnej múky, 100g medu, 100g mandľového masla (alebo iné rastlinné maslo), 1 vajíčko, 50g hrozienok, 50g nasekaných orieškov a jadier podľa chuti
Postup: Všetko vymiešame, tvarujeme guľky a dáme do košíčkov. Môžeme podávať hneď.
“Zdravý” banánový koláč Budeme potrebovať: 1 šálka rozmixovaného tofu, 1 šálka cottage syra, 1 šálka bieleho jogurtu, 1 až 2 dobre zrelé banány, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice javorového sirupu alebo medu, 1 polievková lyžica šťavy z citróna, postrúhaná citrónová kôra, štipka (na koniec noža) postrúhaného muškátového oriešku
Postup: Rúru predhrejeme na 175°C. Všetko dokopy vymiešame na jednoliatu zmes, nalejeme do okrúhlej formy a pečieme v rúre na strednej priečke asi hodinu, koláč kontrolujeme v strede špáradlom, ak je po vytiahnutí čisté a suché, vtedy je koláč hotový.
Nepečený tvarohový koláč Budeme potrebovať: celozrnné sušienky, maslo, na plnku: 250 g tvarohu, 250 ml jogurtu, 50 ml sušeného mlieka, 50 ml medu alebo javorového sirupu.
Postup: Okrúhlu formu si vystelieme fóliou na balenie sendvičov. Celozrnné sušienky rozdrvíme a pomiešame s maslom. Vystelieme nimi dno formy. Všetky suroviny na plnku zmiešame, nalejeme na sušienky, dáme do mrazničky stuhnúť. Po vybratí z mrazničky necháme pred podávaním postáť pri izbovej teplote 15-20 min.
Mliečna ryža Budeme potrebovať: 1 šálka ryže, 1 šálka vody, 3 šálky mlieka, štipka soli, ¼ vanilkovej tyčinky, 3 polievkové lyžice jedného zo sladidiel (agávového či javorového sirupu, hnedého cukru alebo medu), 1 polievkovú lyžicu prepláchnutých hrozienok,
Postup: Ryžu začneme variť v osolenej vode, potom postupne dolievame mlieko. Počas varenia pridáme vanilku a sladidlo, nakoniec hrozienka.
Loading...
Totalna neznalosť chémie – podľa autorky je rafinovaný repný cukor fuj, ale ovocný cukor – fruktoza nie. Hroznový cukor – glukoza tiež nie. Ibaže ten rafinovaný repný cukor sa štiepi v organizme na polovicu fruktozy a polovicu glukozy. Takže ?
Nehovoriac o tom, že práve fruktoza bola v HFCS posudzovaná ako hlavná príčina obezity Američanov…
Čo takto ponechať normalny cukor v koláčoch a nechať to decká vybehať ? Či keď tam bude hnedý cukor a bude sa to piecť pri vysokých teplotách, tak niečo zostane z tých vitamínov ?
Čo takto nepapať všetky mýty ?