V diskusii bod našim článkom, ktorý bol venovaný tukom v detskej strave, padla otázka, čo natierať na pečivo a čo pridávať do nátierok, keďže obvykle sa v receptoch objavuje maslo alebo margarín, prípadne tavený syr (ktorý tiež kvôli obsahu soli nie je ktovie čo).
Pátrala som po receptoch. Nie je ich zase až tak málo, ale vyžadujú troška viacej práce (a možno pre niekoho nie 🙂 ) pri príprave. Inšpirovať sa môžete napríklad týmito nátierkami (rôzne dochucovadlá, napr. cesnak, vňate, pridávajte s ohľadom na vek vašich drobcov a ich chute).

Avokádová nátierka
Suroviny: 2 avokáda, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL pochúťkovej smotany, citrónová šťava, mletý koriander, soľ.
Postup: Očistené avokáda roztlačte vidličkou. Aby si uchovali zelenú farbu, pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Pridajte prelisovaný cesnak a pochúťkovú smotanu a zmiešajte. Nátierku ochuťte soľou a koriandrom. Podávajte na opečených kolieskach z bagety.
Baklažánová nátierka
Suroviny: 2 baklažány, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 2 až 3 paradajky, soľ.
Postup: Baklažány ošúpte, pokrájajte na kocky. Cibuľu pokrájajte nadrobno a speňte na oleji. Pridajte kocky baklažánov, soľ. Keď baklažán začne mäknúť, pridajte ošúpané a na kocky pokrájané paradajky, premiešajte a poduste spolu. Nakoniec primiešajte prelisovaný cesnak. Nátierka sa dá použiť teplá i studená.
Drožďová nátierka
Suroviny: 2 ks čerstvého droždia, 1 menšia cibuľa, 2 PL oleja (olivový, tekvicový), 2 vajcia, 1 dl mlieka, štipka soli.
Postup: Na panvici rozpáľte olej, nadrobno nakrájanú cibuľu na ňom osmažte do zlatista. Pridajte droždie a za stáleho miešania smažte, kým nie je hmota premiešaná a nezačne mať ružovkastú farbu. Potom prilejte mlieko a pridajte vajcia. Miešajte kým nátierka nezhustne, podľa chuti osoľte.

Fazuľová nátierka
Suroviny: fazuľa, cesnak, olej, voda, soľ.
Postup: Fazuľu na noc namočte. Na druhý deň uvarte v slanej vode, rozmixujte. Počas mixovania pridajte prelisovaný cesnak podľa chuti a prilievajte olej na požadovanú hustotu.
Pomazánka s bielym TOFU
Suroviny: 1 biele Tofu, 1 vajce na tvrdo, 2-3 PL bieleho jogurtu, kečup, 2-3 strúčiky cesnaku, Solčanka, soľ.
Postup: Vajce a tofu syr pokrájajte na kocky, cesnak nadrobno. Všetky prísady spolu zmiešajte.
Tvarohová nátierka
Suroviny: 400 g mäkkého tvarohu, 1,5 dl kyslej smotany, 50 g cibule, pažítka, mletá červená paprika, soľ.
Postup: Tvaroh rozmiešajte so soľou a smotanou. Pridajte postrúhanú cibuľu a posekanú pažítku. Posypte červenou paprikou. Alternatívne môžete pridať trocha kvalitnej šunky, najemno postrúhanú mrkvu.
Rybičková s tvarohom
Suroviny: 1 konzerva sardiniek alebo tuniaka (podľa chutia ja v paradajkách), 1 cibuľka, tvaroh, citrónová šťava.
Postup: rybičky popučte vidličkou, pridajte ostatné suroviny a dochuťte podľa uváženia.

Bryndzová nátierka
Suroviny: bryndza “nadstavená” tvarohom a bielym jogurtom, ale v pomere, aby ešte bolo cítiť chuť bryndze, jemne posekaná cibuľka, mletá paprika.
Postup: do hladka vymiešame všetky suroviny.
Hummus
Suroviny: 1 konzerva cíceru (premytého), šťava z pol citróna a pol limety, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, ½ čajovej lyžičky drvenej rasce, štipka soli, 1 polievková lyžica pasty tahini, 3 polievkové lyžice oleja (napr. z vlašských orechov), 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vnate.
Postup: všetko dokopy zmixujeme, olej pridávame postupne. Vňať vmiešame tesne pred podávaním.
- TIP: Domáca výroba Tahini pasty – získava sa rozdrvením svetlých sezamových semiačok aj so šupkou. 1 hrnček nesolených sézamových nesolených semienok, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica vody. Semienka veľmi krátko opražíme na panvici, keď začnú meniť farbu, hneď ich stiahneme. Rozmixujeme, pridáme olej a ak je to potrebné tak aj vodu, aby vznikla hladká pasta.
Sójová nátierka s kapiou
Suroviny: 1 konzerva premytej sóje, 1 šálka sterilizovanej kapie, 2 polievkové lyžice oleja.
Postup: všetko dáme do mixéra a počas mixovania postupne pridávame šťavu z kapie tak, aby sme získali hladkú konzistenciu.
Cícerová nátierka s cviklou
Suroviny: 1 konzerva cíceru, 5 polievkových lyžíc oleja, 1 polievková lyžica pasty tahini, 1 menšia cibuľa, ½ šálky cvikle postrúhanej najemno, 2 strúčiky cesnaku, ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru, 3 polievkové lyžice vody.
Postup: Na panvicu s olejom dáme cibuľu, cviklu, cesnak, zázvor a lyžicu vody. Prikryjeme a občas pomiešame, kým cvikla zmäkne. Do mixéra dáme cícer a podusenou zmesou, tahini a dohladka rozmixujeme.
Ku všetkým nátierkam je vhodné celozrnné pečivo alebo chlebík.
Tak prajeme dobrú chuť!
Spracované podľa: Hneď to bude miláčik, rôzne receptáre a kuchárske knihy

K natierkam z ciceru… nie je potrebne pouzivat cicer z konzervy. Ked ho rano namocite, tak je pred vecerou za 20 minut uvareny. Rozmixujete s troskou oleja a hotovo. Uvareny je super aj namiesto orieskov. A hlavne je to bez sterilizacie a ostatnych prisad z konzervy.
Ja robim v podstate vsetky natierky s mixovanym tvarohom. Jednoducho k tvarohu pridam vajicka s troskou horcice (vajickova), alebo tuniaka vo vlastnej stave s cibulkou (tuniakova), cesnak so struhanym syrom a horcicou (cesnakova), uzasna je s nastruhanou mrkvou a cesnakom…K tomu tvarohu sa da pridat v podstate cokolvek, ziadne maslo tam nie je potrebne, bylinky a korenie nech si kazdy prida podla zvyku a chuti, neda sa na tom nic pokazit a je to hotove behom minutky
My sme objavili syr LUCINA – kocočky a mala to ma velmi rada. A aj my s manzelom. Avokadovu natierku robim tiez s touto Lucinou – jedno avokado, dve – tri kocky luciny a trosku soli a je to mnamka 🙂
Bram, to znie tiež dobre. Ja nedávam smotanu, ale jemný tvaroh. Jedla som aj z nivou, alebo lucinom, ale niva je hodne slana a pre deti nevhodna. Nakoniec mse sa ustalili na tom tvarohu.
Dalsi oblubeny je cottage s posekanou pazitkou. Nič viac. Mňam 😉
avokado mame radi, najlepsie je take trochu makke, ale robime to bez smotany, iba s citronom a cesnakom, niekedy pridame male paradajocky, mnam!