Spracovávame ovocie a zeleninu

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 1
fotozdroj: rodinka.sk

Leto nám ponúka pestrý výber ovocia a zeleniny. Vďaka moderným metódam spracovania si môžeme na vlastnoručne pripravených a zdravých lahôdkach zo sezónneho ovocia a zeleniny pochutnávať aj mimo sezónu.

Zmrazovanie

Je pohodlným, časovo nenáročným a navyše aj najšetrnejším spôsobom uchovávania ovocia a zeleniny, pri ktorom ostanú dobre uchované najcennejšie zložky – vitamíny, minerálne látky a ochranné zložky.

V moderných mrazničkách pri teplote -20° C vydržia v dobrej kvalite až do nasledujúcej sezóny. Niektoré druhy zeleniny je dobré pred zmrazením krátko povariť (napr. špenát, hrášok). Nevýhodou je, že po rozmrazení sa mení konzistencia plodín, preto nachádzajú využitie najmä v teplej kuchyni (napr. na prívarky, do koláčov, ako príloha k mäsu), v studenej kuchyni sa dajú použiť na prípravu nátierok, krémov alebo šalátov. Vhodné sú aj ako súčasť príkrmov pre dojčatá.

Sušenie

využíva sa najmä na spracovanie ovocia, vňatí a byliniek, prípadne i niektorých druhov zeleniny. Sušením a skladovaním  nastávajú v plodinách straty vitamínov, obsah minerálnych látok ostáva nezmenený. Moderné teplovzdušené sušičky skracujú proces sušenia, vďaka čomu nastávajú menšie straty živín.

Sušené ovocie môžeme konzumovať ako zdravú náhradu za sladkosti. Môže sa použiť aj na prípravu kompótov alebo do koláčov. Je bohaté na vlákninu, podporuje funkciu čriev a je účinným prírodným prostriedkom pri ťažkostiach s vyprázdňovaním.

Presladené ovocie a zelenina

pri spracovaní sa varí v sirupe. Zvyšuje sa tým jeho obsah cukru a kalorická hodnota. Konzumovať by sa malo ako sladkosti – v obmedzenom množstve.

Džemy

V minulosti sa ovocie určené na prípravu džemu niekoľko hodín varilo, čo spôsobilo veľké straty vitamínov. V dnešnej dobe máme k dispozícii želírovacie prostriedky, ktoré skracujú dobu varenia, navyše takto pripravené džemy sa ani sterilizujú. Vďaka kratšiemu tepelnému spracovaniu sa v nich uchováva viac vitamínov. Použitím prípravkov 2:1 alebo 3:1 sa zvyšuje podiel ovocnej zložky a znižuje sa obsah cukru. Ako novinka sa objavili aj želírovacie pomôcky 4:1, kde na 4 diely ovocia postačí použiť iba 1 diel cukru.

Kompóty

Ovocie v čerstvo pripravených kompótoch si zachováva relatívne veľa vitamínov. Ich obsah klesá najmä pri dlhodobom, niekoľkomesačnom skladovaní. Netreba zabúdať, že časť vitamínov a minerálnych látok uniká z ovocia do sirupu. Vzhľadom na obsah cukru sa kompóty majú konzumovať s mierou.

Vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti nachádzajú kompóty uplatnenie v diétnom stravovaní. Pre niekoho sú účinným prostriedkom pri zápche.

Sterilizovaná zelenina, nakladaná zelenina

Podobne ako v kompótoch, aj v sterilizovanej zelenine sú vitamíny relatívne dobre uchované, no dlhým skladovaním sa ich množstvo znižuje.

Nakladaná zelenina prechádza procesom mliečneho kvasenia, počas ktorého sa v nej obsah vitamínov ešte zvyšuje. Jej prednosťou je prítomnosť probiotických mikroorganizmov.

Sterilizovaná i nakladaná zelenina sú zdrojom nemalého množstva soli.

Na spracovanie vyberáme zrelé a nepoškodené plody, ktoré starostlivo umyjeme a necháme usušiť, podľa druhu plodiny očistíme. Kompóty, džemy, sušené ovocie i nakladanú zeleninu uchovávame v dobre uzavretých nádobách na tmavom a chladnom mieste.

V zdravej výžive by mala jednoznačne prevažovať zelenina a ovocie v surovom stave, ktoré je najbohatšie na výživné a ochranné látky. Výnimkou sú deti do 1 roka, kedy sa odporúča uprednostňovať tepelne upravené plodiny.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár