Zmrzlina

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 0

Mliečny krém, smotanová zmrzlina, zmrzlina s orieškami, s čokoládovou polevou,  mrazená ovocná dreň, domáca zmrzlina, bio – zmrzlina… Výber zmrzlín je v dnešnej dobe naozaj úctyhodný.

Na ich výrobu sa používajú tie najrozmanitejšie suroviny: mlieko, smotana, cukor, vajcia, sirupy, ovocie, ovocné šťavy, oriešky a mnohé ďalšie prísady. Výživová hodnota zmrzliny závisí práve od surovín, z akých je vyrobená.

Výživová hodnota zmrzliny

Väčšinu druhov zmrzlín by sme mohli zaradiť medzi sladkosti – ich typickou zložkou je väčšie, či menšie množstvo cukru a tuku.

Sladkosti, vrátane zmrzliny, síce nie sú pre normálnu funkciu ľudského tela vôbec nevyhnutné, na druhej strane, netreba ich automaticky považovať za škodlivé. Konzumované s mierou sa „zmestia“ aj do zdravého jedálnička. Nepriaznivý je ich nadmerný príjem, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť vzniku obezity.

Čo je „zdravé“ na zmrzline?

Zmrzlina dodáva organizmu aj hodnotné zložky. Najmä mliečne, tvarohové, či jogurtové zmrzliny obsahujú bielkoviny, vápnik, fosfor a vitamíny A a B.

Naozaj zdravá zmrzlina s vysokým obsahom cenných živín sa dá pripraviť doma z tvarohu alebo jogurtu s rozšľahaným čerstvým ovocím, prípadne i prímesou medu, či orieškov a hrozienok.

Pozor na „vodové“ zmrzliny s ovocnou príchuťou. Často ide iba o zmrazené sirupy s umelými ovocnými príchuťami.

„Kalorická“ bomba?

Nie nevyhnutne. Jeden kopček mliečnej vanilkovej zmrzliny obsahuje celkom prijateľné množstvo energie: 170 – 210 kJ (40 – 50 kcal). Ešte menej kalórií obsahujú mrazené ovocné sirupy a drene.

Naopak, smotanové zmrzliny, ktoré sú bohaté na tuky sú naozajstnou „kalorickou“ bombou. Ich energetickú hodnotu ešte zvyšuje čokoládová poleva, orechy, karamel, či prídavok rastlinného tuku. Obsah energie vo veľkom smotanovom nanuku sa môže vyšplhať až na neuveriteľných 1500 kJ (360 kcal). Veľmi kalorické sú mrazené podoby obľúbených čokoládových tyčiniek.

V súčasnosti už zväčša nájdeme na obale zmrzlín informáciu o obsahu energie a živín. Ak máme neodolateľnú chuť na zmrzlinu, môžeme si vybrať takú, ktorá obsahuje menej cukru a tuku a neohrozí našu štíhlu líniu.

Riziko nákazy

Ak sa pri výrobe a manipulácii so zmrzlinou nedodržia zásady hygieny, môžu sa v nej rozmnožiť choroboplodné mikroorganizmy (napr. salmonela) a spôsobiť ochorenia tráviacej sústavy. Väčšie riziko hrozí pri kopčekovej zmrzline kupovanej v stánku.

Aj pri kupovaní balenej zmrzliny by sme si mali všímať jej vzhľad. Deformovaný tvar, či zmenená konzistencia môže znamenať, že zmrzlina bola roztopená a znovu zmrazená. Takýto výrobok ohrozuje rizikom potravinovej nákazy, navyše ani jeho chuťové vlastnosti zvyčajne už nie sú vyhovujúce. 

Príjemne ochladí

Pocit chladu a osvieženia po konzumácii zmrzliny zvyčajne trvá iba krátko. Veľmi často po ňom nasleduje smäd vyvolaný značným obsahom cukru v zmrzline.

Traduje sa, že zmrzlina je dobrým liekom na zapálené hrdlo. Chlad skutočne môže zmierniť zápal a pocit bolesti. Nie je však prostriedkom spoľahlivým, pretože zmrzlina nám môže k boľavému hrdlu i dopomôcť. Chladná zmrzlina spôsobuje bohaté prekrvenie v hrdle, ktoré pociťujeme ako pocit smädu.

Studené pokrmy môžu pôsobiť dráždivo na sliznicu horných častí tráviacej sústavy. Citlivejší ľudia  by mali zmrzlinu konzumovať pomaly, počkať, kým sa roztopí v ústach. Zvýraznia sa tým i jej chuťové vlastnosti, takže môžeme každý hlt doslova vychutnávať.

Odkedy podávať zmrzlinu deťom?

Jednoznačná odpoveď tu neexistuje. Nemalo by to byť pred 1. rokom, pretože zmrzliny obsahujú pre dojča nevhodné zložky: kravské mlieko, vajcia, či orechy. Ani po 1. roku sa však netreba ponáhľať, najmä pre možné riziko nákazy, dráždivý účinok na  hrdielko, či žalúdok. Ak podávame zmrzlinu menšiemu dieťaťu, lepšie je nechať ju trošku „postáť a ohriať“ a podávať v malom množstve.

Všeličo o zmrzline

– V súčasnosti si už môžeme zakúpiť zmrzlinu aj v BIO kvalite vyrábanú z polotovarov dopestovaných v ekologickom poľnohospodárstva bez použitia pesticídov. Pri výrobe týchto produktov sa nesmú používať chemické procesy ani stabilizátory.

– Na trhu je aj zmrzlina DIA vhodná pre diabetikov.

– Mnohé priemyselne vyrábané zmrzliny už dnes neobsahujú umelé farbivá a prísady, výrobcovia si dávajú záležať na pravej aróme a čisto prírodných farbivách. Aké prísady zmrzlina obsahuje si môžeme prečítať na obale.

– Pri výrobe jadranskej zmrzliny sa používajú polotovary prírodného charakteru. Mliečna zmrzlina je vyrábaná z tekutého kravského plnotučného mlieka.

– Zmrzliny sa v dnešnej dobe vyrábajú zväčša bez prímesi surových vajec, ktoré boli spôsobovali infekcie salmonelou. Žiaľ, predavači nie vždy poznajú zloženie zmrzliny, ktorú ponúkajú.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,60 z 5)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Pridaj komentár