Ten zážitok si pamätám dodnes: naši rovnako starí chlapci, teda vlastne ani nie ročné dojčatá, zavesené na našom mliečku. Ja naplno, tá druhá známa mamina inak… Furt sa sťažovala, že jej malý nepije riadne a že nemá „tam“ nič.
Zato hneď po neúspešnom dojčení drobec dostal do rúk dobošku. Čokoládovú. Že mu chutí. A ja som tam vtedy sedela ako puk.
Mária Kohutiarová
Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.
Váš komentártak urcite nie ked je dieta male. tak od 10 rokov to nie je hrone ale urcite sa niektorym druhom hub vyhybaj. ked to dietatu chutit nebude tak mu to nedavaj.
súhlasím s Kat. Zbytočne priskoré zavádzanie niektorých potravín sa môže odraziť neskôr, dokonca po mnohých rokoch. Konkrétne mojej sesternici sa asi v 35 rokoch začali objavovať rôzne alergie-začalo to fazuľou-opuchol jej jazyk, dýchacie cesty, sťažilo dýchanie, skratka niečo ako anafylakticky sok. To podotýkam že fazuľou bežne konzumovala, no chyba bola asi to, že už od 4 mesiacov. Keď sa jej to stalo, moja mama v tej súvislosti spomenula ako sa svagrinka chválila tým že Zuzka má 4 mesiace a ako už papa dospelácku fazuľovú polievku. Postupne sa jej alergia rozšírila aj o ďalšie strukoviny a ďalšie potraviny ktoré jej tak velmi ako bábätku chutili. Niekto zase samozrejme mávne rukou že je to hlúposť aby sa to prejavilo po toľkých rokoch. Je vecou každého rodiča ako rýchlo a čím zaťaží vyvíjajúci sa tráviaci trakt svojho drobčeka. Len potom nech sa veľmi nečuduje a nepýta ako je to možné, keď napr. bude mat “zrazu” v piatich rokoch ekzém. Myslím že dieťa nič nezmešká, keď napr. pomaranč ochutna ako 4 ročne. Moja 12 ročná dcéra mala jedálniček v podstate podľa tejto tabuľky a nič jej nechýba a hlavne je zdravá. Kým nešla do škôlky nepoznala cukor a doteraz sladké extra nemusí a Mikuláša dojeda ešte v septembri. Je na tom snáď niečo zle? Teraz mám 10 mesačnú dcéru a určite budem postupovať rovnako. Žiadna z tých “zakázaných” potravín nie je dôležitá pre zdravý vývoj a fakt že to chuti mne nie je kritériom ani dôvodom ohrozovať tým jej zdravie. Nič sa nestane keď škoricu ci vanilku alebo kari objaví ako dospela alebo aj nikdy.
Suhlasim, ze to netreba prehanat, ale treba byt opatrny. Moj maly ma nabeh na atopicky ekzem a veru po pridani petrzlenu do masovo- zeleninoveho prikrmu v 7. mesiaci mu zacervenali uska, zacal si ich skriabat, velmi ho svrbeli. Takze odvtedy je petrzlen pre nas zatial tabu a rovnako to nemienim testovat ani na citrusoch a podobnych potravinach obsahujucich alergeny. Hoci viem si predstavit, ze keby taketo problemy nemal, ani ja by som nemala problem mu to dat. Tiez si myslim, ze v sucasnosti nie je problem mu navarit vhodnu stravu, okrem zemiakov a mrkvy mu k masu podavam brokolicu, cuketu, baklazan… spociatku som mu varila aj hovadzie, kvoli jeho problemom som ale presla na morcacie a kuracie (hoci morcacie je lepsie, na rozdiel od kurcata morky nie su napchavane tolkou chemiou), obcas aj telacie (hoci to ide trochu do penazi).
Nemyslim si, ze davat zdrave jedlo je az taky problem. Ja mam tiez 3 deti a da sa to zvladat varit najmensiemu zvlast a dat mu to zmrazit do malych nadobiek a potom mu ich vo vodnom kupeli len zohriat. Take babatko toho zase tak vela nazje. Vyzivky su drahe to je fakt, ale jeden balicek bio zeleninky pre babo vydrzi velmi dlho.
Este by mi mohol niekto napisat, kde pri dnesnej materskej a troch detoch (+ dalsie dieta = manzel) mam zobrat jednak peniaze na bio stravu a na prikrmy z lekarne zavarane v poharoch – inak si neviem totiz predstavit ako 100% zistim, ze kurca, ci perdrazeny kralik od tety z dediny je skutocne bez skodlivin…. a to iste plati aj o domacich vajickach – nie su lepsie kontrolovane z obchodu?
A jednak neviem, kde by som nasla cas na varenie osobitnych jedal pre rocneho drobca, ked denne varim pre skolakov….
A nikde nie je napisane, ze pohankove chrumky mojmu nepreberavemu jedakovi budu chutit 🙁
Snazim sa varit co najzdravsie pre vsetkych, ale pravda je taka, ze varit zdravo dnes znamena aj nacriet hlbsie do penazenky…
To co pisujes ako vhodne a nevhodne potraviny pre male deti do velkej miery odraza nase stravovanie celkovo, ale ako normu by si to uvadzat nemala. Nie vsade davaju dietatu uvareny zemiak bez chuti ci mrkvicku ako prvu potravu. V Indii napriklad mamy pridavaju korenie kari, cili do pokrmu pre celkom male deti. Je fakt, ze nasa kuchyna je presolena, pretoze ine chute skoro nepozname a na sol treba davat pozor, tam chemia nepusti. Po precitani tvojej tabulky o zakazanych potravinach (a zasmiatia sa), okrem toho ze moja dcera vyskusala takmer kompletnu tabulku do roka (a bola dojcena) – podla mna vsetko s mierou moze aj male dieta- nemyslim vsetko naraz. Moja dcera v 4 mesiacoch ochutnala ‘krvavy’ pomaranc a isla sa zajst od blaha, mohla som ju na nom zdvihnut zavesenu do vysky ako ho prekrojeny vysavala, nepustila by ho. Zalezi od pripravy a podaneho mnozstva. Inac vychovas vyberacnych jedakov ktori budu mat strach z vacsiny pokrmov.
Ja som do roku davala tak ako kazala doktorka (a ako sa pise v clanku) a len velmi pomaly a nerada neskor povolovala vseliake chutne “nezdravosti”. Teraz uz nas chapec jedava v podstate vsetko (s mierou) a rozhodne jedava rad, ziadny strach z jedla. Je pravda, ze v mnohych inych krajinach, najma exotickych, maju uplne ine stravovacie zvyky co sa tyka babatiek – ako pridavanie korenin atd, no fakt ze to “v zdravi” preziju vsak este neznamena, ze im to nejako prospeje na zdravi. Nasledky sa mozu preukazat ovela neskor. V jednom dokumente som dokonca videla dievca, ktore do svojich zhruba 12 rokov (nepamatam si presne) nejedlo nic ine ako cokoladu. Vdaka dostatocnemu mnozstvu energie jej telo rastlo normalne, ale tie skody na jej zdravi museli byt obrovske.
Zhrnula by som to tak, ze kto chce babatkam solit, davat sladkosti a podobne, samozrejme moze, preziju to, ale sa to aj neskor prejavi na ich stravovacich navykoch a teda zakonite aj celkovom zdravi. To, v akej miere, je uz individualne.
Kat, ved tu nikto nehovori len o nezdravych veciach, ale ten zoznam v clanku sa zda prehnany aj mne. Je tam aj kopec ovocia, zeleniny a to sa snad zhodneme, ze zdrave je. Kopec poloziek z toho zoznamu sa bezne nachadza aj v kupovanych vyzivkach pre deti od pol roka. Napriklad broskyne, vanilka, atd.
Moj maly do roka ochutnal aj maliny, zeler, papriku, paradajky, redkovku, kari (jemne), skoricu, bazalku, slnecnicove semienka mlete, celozrnne pecivo, ba dokonca aj strukoviny (cervena sosovica, cicer). Cukor nie, sol iba v chlebe a pecive. Som nezodpovedna? Podla clanku asi ano, podla ineho clanku su zas spomenute ingrediencie v poriadku. Tak babo rad.
Váš komentártak urcite nie ked je dieta male. tak od 10 rokov to nie je hrone ale urcite sa niektorym druhom hub vyhybaj. ked to dietatu chutit nebude tak mu to nedavaj.
Vedel by mi niekto dat odpoved, v akom veku zacat s hribami (vratane sampinonov)?
súhlasím s Kat. Zbytočne priskoré zavádzanie niektorých potravín sa môže odraziť neskôr, dokonca po mnohých rokoch. Konkrétne mojej sesternici sa asi v 35 rokoch začali objavovať rôzne alergie-začalo to fazuľou-opuchol jej jazyk, dýchacie cesty, sťažilo dýchanie, skratka niečo ako anafylakticky sok. To podotýkam že fazuľou bežne konzumovala, no chyba bola asi to, že už od 4 mesiacov. Keď sa jej to stalo, moja mama v tej súvislosti spomenula ako sa svagrinka chválila tým že Zuzka má 4 mesiace a ako už papa dospelácku fazuľovú polievku. Postupne sa jej alergia rozšírila aj o ďalšie strukoviny a ďalšie potraviny ktoré jej tak velmi ako bábätku chutili. Niekto zase samozrejme mávne rukou že je to hlúposť aby sa to prejavilo po toľkých rokoch. Je vecou každého rodiča ako rýchlo a čím zaťaží vyvíjajúci sa tráviaci trakt svojho drobčeka. Len potom nech sa veľmi nečuduje a nepýta ako je to možné, keď napr. bude mat “zrazu” v piatich rokoch ekzém. Myslím že dieťa nič nezmešká, keď napr. pomaranč ochutna ako 4 ročne. Moja 12 ročná dcéra mala jedálniček v podstate podľa tejto tabuľky a nič jej nechýba a hlavne je zdravá. Kým nešla do škôlky nepoznala cukor a doteraz sladké extra nemusí a Mikuláša dojeda ešte v septembri. Je na tom snáď niečo zle? Teraz mám 10 mesačnú dcéru a určite budem postupovať rovnako. Žiadna z tých “zakázaných” potravín nie je dôležitá pre zdravý vývoj a fakt že to chuti mne nie je kritériom ani dôvodom ohrozovať tým jej zdravie. Nič sa nestane keď škoricu ci vanilku alebo kari objaví ako dospela alebo aj nikdy.
Suhlasim, ze to netreba prehanat, ale treba byt opatrny. Moj maly ma nabeh na atopicky ekzem a veru po pridani petrzlenu do masovo- zeleninoveho prikrmu v 7. mesiaci mu zacervenali uska, zacal si ich skriabat, velmi ho svrbeli. Takze odvtedy je petrzlen pre nas zatial tabu a rovnako to nemienim testovat ani na citrusoch a podobnych potravinach obsahujucich alergeny. Hoci viem si predstavit, ze keby taketo problemy nemal, ani ja by som nemala problem mu to dat. Tiez si myslim, ze v sucasnosti nie je problem mu navarit vhodnu stravu, okrem zemiakov a mrkvy mu k masu podavam brokolicu, cuketu, baklazan… spociatku som mu varila aj hovadzie, kvoli jeho problemom som ale presla na morcacie a kuracie (hoci morcacie je lepsie, na rozdiel od kurcata morky nie su napchavane tolkou chemiou), obcas aj telacie (hoci to ide trochu do penazi).
Mňa zaskočili viaceré veci na “zakázanom zozname” dosť značne to, že žiadne smotanové jogurty…
Hlavne že všade sa píše, pediatri radia, že detičkám len pravé maslo, smotanové jogurty, žiadne žbrndy, plnotučné mlieko…
A také ja aj dávam… nemyslím si, že nejaká odtučnená activia je Boh vie ako zdraviu prospešná
Trosku odveci, ale spomenula som si na jeden zazitok z lekarne, kedy si pocerna mamicka pri okienku pytala:
“…mleko s antirefluxem, mi ten maly moc blije. Ale to jenom po mliku, po gulasi ne”.
:-))
hehehhehehehheheh
Nemyslim si, ze davat zdrave jedlo je az taky problem. Ja mam tiez 3 deti a da sa to zvladat varit najmensiemu zvlast a dat mu to zmrazit do malych nadobiek a potom mu ich vo vodnom kupeli len zohriat. Take babatko toho zase tak vela nazje. Vyzivky su drahe to je fakt, ale jeden balicek bio zeleninky pre babo vydrzi velmi dlho.
Hm, pekne napisane…
Este by mi mohol niekto napisat, kde pri dnesnej materskej a troch detoch (+ dalsie dieta = manzel) mam zobrat jednak peniaze na bio stravu a na prikrmy z lekarne zavarane v poharoch – inak si neviem totiz predstavit ako 100% zistim, ze kurca, ci perdrazeny kralik od tety z dediny je skutocne bez skodlivin…. a to iste plati aj o domacich vajickach – nie su lepsie kontrolovane z obchodu?
A jednak neviem, kde by som nasla cas na varenie osobitnych jedal pre rocneho drobca, ked denne varim pre skolakov….
A nikde nie je napisane, ze pohankove chrumky mojmu nepreberavemu jedakovi budu chutit 🙁
Snazim sa varit co najzdravsie pre vsetkych, ale pravda je taka, ze varit zdravo dnes znamena aj nacriet hlbsie do penazenky…
To co pisujes ako vhodne a nevhodne potraviny pre male deti do velkej miery odraza nase stravovanie celkovo, ale ako normu by si to uvadzat nemala. Nie vsade davaju dietatu uvareny zemiak bez chuti ci mrkvicku ako prvu potravu. V Indii napriklad mamy pridavaju korenie kari, cili do pokrmu pre celkom male deti. Je fakt, ze nasa kuchyna je presolena, pretoze ine chute skoro nepozname a na sol treba davat pozor, tam chemia nepusti. Po precitani tvojej tabulky o zakazanych potravinach (a zasmiatia sa), okrem toho ze moja dcera vyskusala takmer kompletnu tabulku do roka (a bola dojcena) – podla mna vsetko s mierou moze aj male dieta- nemyslim vsetko naraz. Moja dcera v 4 mesiacoch ochutnala ‘krvavy’ pomaranc a isla sa zajst od blaha, mohla som ju na nom zdvihnut zavesenu do vysky ako ho prekrojeny vysavala, nepustila by ho. Zalezi od pripravy a podaneho mnozstva. Inac vychovas vyberacnych jedakov ktori budu mat strach z vacsiny pokrmov.
Ja som do roku davala tak ako kazala doktorka (a ako sa pise v clanku) a len velmi pomaly a nerada neskor povolovala vseliake chutne “nezdravosti”. Teraz uz nas chapec jedava v podstate vsetko (s mierou) a rozhodne jedava rad, ziadny strach z jedla. Je pravda, ze v mnohych inych krajinach, najma exotickych, maju uplne ine stravovacie zvyky co sa tyka babatiek – ako pridavanie korenin atd, no fakt ze to “v zdravi” preziju vsak este neznamena, ze im to nejako prospeje na zdravi. Nasledky sa mozu preukazat ovela neskor. V jednom dokumente som dokonca videla dievca, ktore do svojich zhruba 12 rokov (nepamatam si presne) nejedlo nic ine ako cokoladu. Vdaka dostatocnemu mnozstvu energie jej telo rastlo normalne, ale tie skody na jej zdravi museli byt obrovske.
Zhrnula by som to tak, ze kto chce babatkam solit, davat sladkosti a podobne, samozrejme moze, preziju to, ale sa to aj neskor prejavi na ich stravovacich navykoch a teda zakonite aj celkovom zdravi. To, v akej miere, je uz individualne.
Kat, ved tu nikto nehovori len o nezdravych veciach, ale ten zoznam v clanku sa zda prehnany aj mne. Je tam aj kopec ovocia, zeleniny a to sa snad zhodneme, ze zdrave je. Kopec poloziek z toho zoznamu sa bezne nachadza aj v kupovanych vyzivkach pre deti od pol roka. Napriklad broskyne, vanilka, atd.
Moj maly do roka ochutnal aj maliny, zeler, papriku, paradajky, redkovku, kari (jemne), skoricu, bazalku, slnecnicove semienka mlete, celozrnne pecivo, ba dokonca aj strukoviny (cervena sosovica, cicer). Cukor nie, sol iba v chlebe a pecive. Som nezodpovedna? Podla clanku asi ano, podla ineho clanku su zas spomenute ingrediencie v poriadku. Tak babo rad.