
Raňajky
Koláč s pórom
Potrebujeme
Na cesto: 300 g polohrubej múky, 2 lyžice bieleho smotanového jogurtu, polovica čerstvého droždia, 1 vajce, čajová lyžička soli, 2 pol. lyžice mlieka.
Na plnku: 500 g póru, 1, vajce, 200 g šunkovej salámy, 1,5 dl bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie.
Na buchty: ½ čerstvého droždia (asi 20 g), 300 ml teplého mlieka, 40 g rozpusteného masla, 400 g polohrubej múky, štipka soli,1 polievková lyžica kr. cukru, 1 žĺtokPostup
Cesto: V mlieku rozmiešame droždie, necháme postáť asi desať minút. Porom vmiešame vajce, jogurt, soľ, mlieko a nakoniec múku. Necháme vykysnúť asi hodinu.
Plnka: Pór nakrájaný na kolieska orestujeme na oleji spolu s nakrájanou salámou, okoreníme a osolíme a necháme vychladnúť. Primiešame jogurt zmiešaný s vajíčkom. Plnku rozotrieme na cesto, ktoré sme položili na vymastený a vysypaný pekáč. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 35 minút.

Obed
Zemiakova polievka a bravčové na cesnaku
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, olej, soľ, mletá červená paprika, majorán.
Na mäso: 250 g bravčového pliecka, 5 strúčikov cesnaku, rasca, soľ, mleté biele korenie, olej, 200 g ryže.Postup
Polievka: Na oleji opečieme mletú červenú papriku poprášenú múkou. Zalejeme ju vodou, do ktorej pridáme zemiaky. Necháme variť asi 15 minút. Pridáme majorán a odstavíme.
Mäso: Mäso nakrájame na kocky a rýchlo orestujeme na oleji. Pridáme nakrájaný cesnak na plátky, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a podlejeme vodou. Necháme dusiť asi pol hodinu, potom pridáme rascu a znova necháme dusiť asi pol hodinu. Medzitým si uvaríme ryžu, s ktorou mäso podávame.

Večera
Domáce žemle
Potrebujeme
3 hrnčeky hl. múky T650, 1/4 šálky kukuričnej múky, 40 g droždia, 1 hrnček vody, 1 čaj. lyžička soli.Postup
Vo vlažnej vode necháme asi 5 minút nakysnúť droždie. Ostatné suroviny si zatiaľ premiešame v mise. Pridáme kvások a dobre vymiešame tuhé cesto. Prikryjeme a necháme nakysnúť asi pol hodiny. Potom ho zase premiešame a necháme nakysnúť asi na dvojnásobok. Potom urobíme z cesta rovnaké gule a položíme ich na vymastený pekáč. Necháme ich nakysnúť asi pol hodiny. Potrieme bielkom vymiešaným s trochou studenej vody. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 230°C asi 20 minút. Podávame prekrojené potreté taveným syrom. Štyri si odložíme po vychladnutí do igelitového vrecúška alebo nádoby na chlieb, aby boli na ráno.
