Raňajky
Vanilkový krém
Potrebujeme
1/2 litra mlieka, 1 dl šlahačky, 2 cm dlhý struk vanilky, 2 pol. lyžice kr. cukru, 2 zarovnané pol. lyžice hl. múky, 1 vajcePostup
Mlieko necháme variť nad parou asi 2 minúty. Až do teplého mlieka vložíme rozrezaný struk, z ktorého sme vymelnili vnútro do mlieka. V inom hrnci si vymiešame zvyšné suroviny poriadne metličkou. Vriace mlieko cez sitko prelejeme k vymiešanému vajíčku so šlahačkou, cukrom a mliekom. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme prevrieť asi 2 minúty. Podávame v miskách s piškótami.
Obed
Zemiakova polievka a netradičné údené
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, 1 bobkový list, soľ, mleté biele korenie, 4 hrnčeky vody, 1 pol. lyžica hl. múky, 2 pol. lyžice bieleho jogurtu
Na údené: 3 jablká, 400 g paradajok, 200 ml jablkovej šťavy, 50 ml octu, 1 lyžička cukru, 3 mleté klinčeky, 600 g údeného mäsa bez kosti, 2 pol. lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry, 1/2 lyžičky mletého zázvoruPostup
Polievka: Zemiaky zalejeme vodou a necháme variť asi 10 minút spolu s bobkovým listom. Potom odoberieme trochu vody zo zemiakov a rozmiešame v nej jogurt a múku. Dosolíme a okoreníme. Za stáleho miešania vlejeme do zemiakov a povaríme asi 3 – 5 minút.
Údené: Jablká zbavené jadierok nakrájame na kocky spolu s paradajkami. Všetko zmiešame s cukrom, octom, jablkovou šťavou, zázvorom a klinčekmi. Do zapekacej misy položíme polovicu zmesi. Na ňu poukladáme nakrájané mäso a zasypeme znova jablkovou zmesou. Prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 30 minút. Potom odokryjeme a zapekáme asi 10 minút. Podávame s bielym pečivom.
Večera
Bambínová nátierka
Potrebujeme
100 g Bambína, 50 g masla, 1/2 dl šlahačkovej smotany, soľPostup
Všetko vymiešame. Podávame na celozrnnom pečive s paprikou a čiernym čajim.