Raňajky
Jablkový koláč
Potrebujeme
6 jabĺk, 3 lyžice práškového cukru, šťava z 1 citróna
Cesto: šľahačka 2 žĺtky, 2 bielky, 1 malý hrnček mlieka, 2 lyžice rumu, 60 g masla, 200 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, šťava a kôra z polovice citróna, pol balíčka prášku do pečiva, tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy, olej na pokvapkávanie, škoricový cukor na posypaniePostup
Jablká olúpeme, rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Vrchnú časť narežeme po dĺžke, posypeme cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Maslo a cukor vymiešame do peny za postupného pridávania žĺtkov, citrónovej šťavy a nastrúhanej citrónovej kôry. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mliekom a rumom a nakoniec primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy, naň položíme jablká narezanou časťou nahor, povrch pokvapkáme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Upečený a vychladnutý koláč posypeme škoricovým cukrom.
Obed
Fazuľová polievka a kotlety s kari
Potrebujeme
Na polievku: 200 g suchej fazule, 400 g zemiakov, 250 ml sladkej smotany, 30 g hladkej múky, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, ocot, cukor, soľ
Na mäso: 4 bravčové kotlety (po 150 g), 200 ml smotany, 4 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, vývar (instant), kari korenie, 1 menšie jablko, soľPostup
Polievka: Prebratú fazuľu umyjeme a namočíme deň vopred do vody, aby zmäkla. Na druhý deň ju uvaríme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, spolu s cibuľou a bobkovým listom. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, osolíme, poprášime múkou a dovaríme. Nakoniec primiešame sladkú smotanu a ochutíme octom a cukrom. Podávame s chlebom.
Mäso: Mierne naklepané kotlety opečieme na panvici bez tuku. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, zasypeme múkou a karí korením. Zľahka opražíme, zalejeme vývarom, rozšľaháme a uvedieme do varu. Pridáme kotlety, prisolíme a prikryté podusíme na najnižšom stupni. Pred koncom dusenia pridáme smotanu, na plátky nakrájané jablko a ešte chvíľu podusíme.
Podávame s dusenou ryžou.
Večera
Hamburger
Potrebujeme
500 g prerasteného mletého hovädzieho mäsa, 100 ml oleja, 1 cibuľa, 1 lyžica worcestrovej omáčky, okrúhle krajce bieleho chleba (sendviča), kečup, olivy (naložená zelenina), mleté čierne korenie, soľPostup
Pomleté mäso zmiešame s nasekanou cibuľou, worchestrovou omáčkou, trochou soli, mletým čiernym korením a olejom. Zo zmesi sformujeme okrúhle karbonátky hrubé asi 1 cm. Potrieme ich olejom a vyprážame na panvici, alebo grile. Aby zostali šťavnaté, vyprážame ich najprv z jednej strany rýchlo, potom ich otočíme a vyprážanie dokončíme bez zbytočného obracania. Takisto opečieme aj krajce bieleho chleba, ale len z jednej strany. Na každý krajec položíme hamburger a ozdobíme kolieskami cibule, kečupu, olivami a podobne.