Raňajky
Karamelové mlieko a chlieb so syrom
Potrebujeme
Na mlieko: 100 g kryštálového cukru, voda, 8 dl mlieka, 20 g maizeny, 1/2 balíčka vanilkového cukru
Na chlieb: 6 krajcov chleba, maslo, salámaPostup
Mlieko: 40 g cukru dáme do kastróla a na miernom ohni za stáleho miešania upražíme do červena. Potom obdložíme, zalejeme lyžicou vody, mliekom a dáme prevariť. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame maizenu, prilejeme k vriacemu mlieku a spolu povaríme asi dve minúty. Uvarené dáme do studenej vody vychladnúť, občas ho premiešame, aby sa neutvorila kožka. Do studeného zamiešame vanilkový cukor a podávame.
Chlieb: klasicky.
Obed
Hovädzí vývar s rezancami a mäso s paradajkovou omáčkou
Potrebujeme
Na polievku: 1.5 litra vývaru, 200 g polievkových rezancov alebo inej cestoviny z obchodu, 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Na mäso: Nakrájané hovädzie zo včera, 1/2 litra 100% paradajkovej šťavy, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica majzeny, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, štipka soli, 3 klinčekyPostup
Polievka: Vývar necháme prevrieť, prípadne ho ešte dochutíme zeleninovou zmesou. Polievkovú cestovinu spravíme podľa návodu. Podávame cestovinu v tanieri zaliatu vývarom a posypanú petržlenovou vňaťou.
Mäso: Na masle spravíme z majzeny svetlú zápražku. Zalejeme asi 1 dl vody. Pridáme cukor a soľ. Necháme zovrieť a stále miešame. Primiešame paradajkovú šťavu a necháme prevrieť. Do omáčky vložíme mäso a už len všetko prehrejeme.
Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Kolieska s nivou
Potrebujeme
500 g hladkej múky, 1 čajová lyžička soli, 1 dl oleja, 2 dcl mlieka, 40 g droždia, 400 g nivyPostup
Vymiešame mlieko, droždie, soľ, olej a necháme asi 15 minút podkysnúť. Primiešame múku. Nenechávame nakysnúť. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska o priemere asi 5 cm. Na jedno koliesko dáme trochu nivy. Prikryjeme druhým. Pritlačíme kraje prstami alebo vidličkou. Položíme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom a posypeme mletou červenou paprikou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C asi 10 minút.
Podávame s bielou kávou.