Raňajky
Zeleninová praženica
Potrebujeme
200 g miešanej koreňovej zeleniny, 40 g masti, 30 g cibule, 8 vajec, soľ, pažítkaPostup
Miešanú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na rezance. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuĺu, pridáme očistenú zeleninu a odkryté udusíme domäkka. Do zmesi rozklepneme vajíčka, osolíme, posypeme pažítkou, premiešame a prikryté dusíme asi 5 minút.
Podávame s tmavým chlebom.
Obed
Kurací vývar a rizoto
Potrebujeme
Na polievku: 4 kuracie stehná, soľ, mleté biele korenie, 3 litre vody, 1 cibuľa, 3 mrkvy, 200 g niťoviek
Na rizoto: mäso z polievky, 250 g ryže, 150 g šampiňónov, 2 vajíčka natvrdo, 150 g mrazeného hrachu, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Stehná a mrkvu zalejeme vodou. Pridáme korenie a necháme variť pod pokrievkou asi hodinu. Potom asi 1,5 litra vývaru zlejeme do hrnca, pokrájame do neho mrkvu a necháme prejsť varom, prípadne dochutíme. Niťovky uvaríme podľa návodu a môžeme podávať.
Rizoto: Na troche oleja si opečieme naštvrtené šampiňóny, podlejeme vodou a pridáme nakrájané mäso zo stehien z polievky, nakoniec rozmrazený hrášok. Dobre premiešame a necháme asi 5 minút variť na miernom plameni, aby sa odparila prebytočná tekutina. Ryžu vhodíme do veľkého množstva vriacej vody a varíme na miernom plameni 15 minút. Potom ju zlejeme a premiešame so šampiňónovou zmesou. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Večera
Sádlové šatôčky
Potrebujeme
300 g sádla, 400 g hladkej múky T650, 1 polievková lyžica octu, štipka soli, 2 žĺtky, 125 ml studenej vody, 250 g slivkového lekváruPostup
Všetko premiešame na hladké cesto (sádlo sme zomleli na mäsovom mlynčeku). Zabalíme do igelitu a necháme stáť asi 20 minút v chlade. Potom vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce 4 cm x 4 cm. Na polovicu štvorcov položíme čajovú lyžičku slivkového lekváru. Štvorce s lekvárom prikryjeme štvorcami bez lekváru a po krajoch postláčame vidličkou alebo prstami. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút. Ešte teplé dáme dolu z plechu a posypeme práškovým cukrom.