Denné menu: bylinková polievka a parené buchty

recepty 0
iStock

Na raňajky pizzové zvitky, na obed bylinková polievka a parené buchty, na večeru zeleninový tanier a hrianka s cesnakom.

Raňajky

Pizzové zvitky

Potrebujeme
1 balenie lítkového cesta, 4 polievkové lyžice kečupu, soľ, 6 plátkov šunky, 200 g nastrúhaného syra

Postup
Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme kečupom, posypeme syrom, poukladáme naň šunku tak, aby sa neprekrývala. Zvinieme do rolády a zabalíme do alobalu. Necháme v chlade asi hodinu. Potom zložíme alobal, nakrájame na asi 1,5 cm hrubé krúžky, ktoré položíme na mierne vymastený plech. Krúžky pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 10 minút.

Obed

Bylinková polievka a parené buchty

Potrebujeme
Na polievku: 50 g petržlenovej vňate, 50 g zelerovej vňate, 3 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica hladkej múky, 1 liter mlieka, 125 g mletého mäsa, 1 cibuľa, medzi prsty muškátového kvetu, strúhanka, 4 polievkové lyžice smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Na buchty: 500 g polohrubej múky, 20 g doždia, 4 dl vody, 1 vajíčko, štipku soli, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, lekvár na plnku

Postup
Polievka: Nakrájané vňate a cibuľku opečieme na masle asi 3 minúty. Poprášime múkou a zalejeme mliekom. Vnecháme variť 10 minút. (Môžete rozmixovať.) Zatiaľ si spracujeme mäso. Mäso zmiešame so strúhankou, muškátovým kvetom a bielkom a štipkou soli. Žĺtok vymiešame so smotanou a primiešame k mäsu. Do vriacej polievky nahádžeme čajovou lyžičkou malé halušky a necháme ich prevrieť asi 5 minút. Zvyšné mäso si môžeme zamraziť asi na mesiac v mrazničke a použiť aj v inej polievke. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
Buchty: Teplú vodu premiešame s droždím a cukrom. Primiešame vajíčko. Necháme chvíľu podkysnúť. Vmiešame múku so soľou. Necháme vykysnúť asi pol hodinu na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce, ktoré naplníme lekvárom. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodiny. Naparujeme nad parou 10 minút. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme škoricovým cukrom.

Večera

Zeleninový tanier a hrianka s cesnakom

Potrebujeme
Na tanier: 400 g červenej kapusty, 1 ČL cukru, 2 polievkové lyžice octu, strúčik cesnaku, 1 karfiol. 400 g mrkvy, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 väčšie jablká, 1 polievková lyžica medu, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
Na hrianky: 4 krajce chleba, 4 strúčiky cesnaku, olej

Postup
Tanier: Kapustové listy bez hlúbov nakrájame na tenké rezance a polejeme octom a cukrom, trochu posolíme. Dobre premiešame a necháme odležať. Karfiol rozdelíme na ružičky a povaríme v slanej vode 2 minúty, v ktorej sme nechali aj strúčik cesnaku. Necháme ho odkvapkať. Mrkvu nastrúhame nahrubo a premiešame s citrónovou šťavou. Jablká nakrájame na tenké plátky a polejeme medom a citrónovou šťavou. Necháme všetko odležať asi 30 minút. Potom na 4 taniere rovnomerne porozdeľujme menšie kôpky.
Hrianka: Chlieb opečieme na oleji z oboch strán a potrieme cesnakom z oboch strán.

Prečítajte si tiež: Denné menu – paradajková polievka a hovädzie ragú

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár