Raňajky
Ananásovo šunkový šalát
Potrebujeme
500 g čerstvého ananásu, 200 g póru, 150 g šunky (môže byť aj údené), 300 g bieleho jogurtu, kari korenie, soľ, mleté biele korenie.Postup
Ananás a šunku nakrájame na drobné kocky. Pór na tenké kolieska. Zalejeme zalievkou, ktorú sme dostali zmiešaní jogurtu a korenín. Necháme asi 15 minút postáť v chlade. Podávame s celozrnným pečivom.
Obed
Cviklová polievka a mäso
Potrebujeme
Na polievku: 200 g cvikle, 1 petržlen, 1 mrkva, soľ, mleté čierne korenie, ocot, cibuľa, 1 pol. lyžica majzeny, 200 ml kyslej smotany, 300 g zemiakov.
Na mäso: 1 kg rezňov z krkovičky, 1 hlavička cesnaku, 1 čaj. lyžička soli, 1 čaj. lyžička rasce.Postup
Polievka: Cviklu, mrkvu, cibuľu a petržlén nakrájame na rezance a zalejeme vodou. Uvaríme pod pokrievkou asi 20 minút. Osolíme a okoreníme, môžeme pridať aj trochu vegety. Pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky a uvaríme asi 10 minút. Prilejeme smotanu vymiešanú s majzenou a necháme prejsť varom. Odstavíme a dochutíme octom, prípadne cukrom.
Mäso: Očistený a pretlačený cesnak vhodíme do 1 dl vriacej vody, zmiešame soľou a rascou. Rozmixujeme. Potrieme touto zmesou naklepané rezne z oboch strán a necháme asi hodinu odpočívať. Položíme do pekáča, podlejeme 1 dl vody a necháme asi 30 minút zapicť pri 180°C. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Špenátové koláčiky
Potrebujeme
3 pol. lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku popučeného, 1 cibuľa, 500 lístkového cesta, 250 g mrazeného špenátu, 5 pol. lyžíc nasekanej bazalky, 200 g tvarohu, mleté čierne korenie, soľ.Postup
Na oleji opečieme cibuľu, cesnak. Pridáme špenát, bazalku, soľ a korenie. Premiešame a po častiach vmiešavame tvaroh. (Ak sa Vám nezdá plnka dosť tuhá, zahustite ju strúhankou.) Lístkové cesto vyvaľkáme a rozrežeme na rovnaké štvorce (10 cm x 10 cm). Do stredu dáme plnku a uzavrieme do šatôčky prekrytím protisebe stojacich rožkov. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C do zlatova na mierne vymastenom pekáči. Pred pečením potrieme slanou vodou.