Základné obilninové kaše pre bábätká (od 6 mesiacov)
06.03.2021 0Po ukončení 6. mesiaca by už každé zdravé bábätko malo ochutnať aj nejaké iné potraviny okrem maminho mliečka.
Možno ste začali skôr a vaše bábätko už pozná mrkvu, či ryžu. Ak sa ešte len rozbiehate a rozmýšľate, aké kaše sú teraz vhodné, či s lepkom alebo bez lepku, máme pre vás zopár tipov.
- Shutterstock
Aké obilniny sú odporúčané pre deti podľa veku?
Na začiatok sú vhodné kaše ryžová, kukuričná, pšenová, či pohánková. Neskôr môžete pridať kašu z ovsených alebo pšeničných vločiek, prípadne krupičnú - veľmi riedku kašu. Postupne by sme mali deťom do jedálnička zaradiť obilniny aj vo forme chleba, pečiva a cestovín.
Dnes už neplatí, že sa do 8. mesiaca veku dieťaťa treba vyhýbať akejkoľvek potravine, ktorá obsahuje lepok (z obavy pred celiakiou), práveže je vhodné, aby sa dieťa zoznámilo s lepkom najneskôr v 7. mesiaci.
Ambulancia klinickej výživy pod taktovkou Dr. Bukovského odporúča pre deti v 7. – 9. mesiaci z obilnín ryžu (prednostne naturálnu, nie bielu), jačmenné krúpy, ovsené vločky, kukuričnú krupicu, pšeno, pohánku, amarant a raž. Pre deti v 10. – 12. mesiaci pridáva aj pšenicu, špaldu, tritikal, bulgur a kamut.
- Shutterstock
Základné obilninové kaše - recepty
Ryžová kaša
Ryžu varte vo väčšom množstve vody (napríklad 2 polievkové lyžice ryže/ 3 dcl vody) do rozvarenia. Ak chcete hladkú konzistenciu, ryžu dohladka rozmixujte ponorným mixérom. Tip: dajú sa kúpiť aj jemné ryžové vločky, z ktorých sa pripraví kaša ešte rýchlejšie.
Ovsená kaša
Polovicu šálky ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou a za stáleho miešania varíme na miernom ohni cca 5 minút. Tip: môžeme kúpiť jemnejšie vločky, prípadne ich pred varením rozmixovať na prášok.
Kukuričná
Do vriacej vody za stáleho miešania vsypeme kukuričnú krupicu (2 polievkové lyžice kukuričnej krupice/2 dcl vriacej vody) a varíme cca 10 minút.
- Shutterstock
Špaldová
Postup je rovnaký ako pri kukuričnej kaši, iba použijeme špaldovú krupicu.
Pšenová
Pred varením by sme mali pšeno prepláchnuť vriacou vodou. Postup varenia: Jednu šálku pšena zalejeme dvomi šálkami vody, prikryjeme a varíme cca 10 minút. Rozmixujeme na hladký krém.
Prečítajte si aj: Pšeno. Recepty nielen pre detičky |
---|
Pohánková
Pohánku (dve polievkové lyžice) najprv prepláchneme. Potom zalejeme vodou (3 dcl) a uvaríme domäkka (asi 20 minút). Po uvarení zlejte prebytočnú vodu, rozmixujte ponorným mixérom – môžete pridať vodu, v ktorej ste pohánku varili, aby kaša nebola príliš hustá.
Pohánková kaša sa dá pripraviť aj z pohánkových vločiek, ktoré zalejeme vriacou vodou. Necháme 10 minút odstáť, aby napučali, potom polovicu vody zlejeme a pohánkové vločky rozpučíme na kašu.