Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín, tukov, vitamínov (A, D, E, B12), minerálov (železa, jódu, fosforu) a aminokyselín, ktoré sú dôležité vo výžive detí. A zároveň bývajú obľúbené v ich jedálničku. Deťom chutia, ľahko sa prežúvajú, nám sa dobre pripravujú…
Okolo vajíčok však často visí množstvo otáznikov. Sú napríklad možným alergéno m, preto sa až donedávna odporúčalo vylúčiť vaječný bielok do prvého roka života dieťaťa. Vaječný žĺtok zase nevzbudzuje veľkú dôveru kvôli cholesterolu, hoci na druhej strane obsahuje antioxidanty ako luteín (žltooranžové farbivo, karotenoid, dôležitý napríklad pre zdravie očí).
Môžu jesť deti vajíčka hocikedy, aj každý deň? Alebo ich v tom jedení radšej obmedzovať?
Shutterstock
Kedy zaradiť vajíčko do jedálnička detí
Ako už bolo spomínané, relatívne donedávna sa v strave malých bábätiek podávalo do roka vajíčko iba oklieštene – iba žĺtok, bielok až po roku. Avšak posledné štúdie z roku 2016 ukazujú, že skoré zavedenie vajec – celých vajec – medzi 4. – 6. mesiacom života bolo spojené so zníženým rizikom vzniku alergie na vajcia.
Kvôli zdravotným účinkom bielkovín z bielka, a najmä kvôli lepšej dostupnosti železa z celého vajca, odporúčajú nutriční špecialisti ponúkať celé vajíčko, teda obidve časti naraz. Bielok je štedrým zdrojom bielkovín. Žĺtok zase obsahuje všetky tuky. Nasýtené, ale aj veľmi prospešné nenasýtené, plus vitamíny a minerálne látky.
Ak bábätku vajíčko nesadne
Niektoré bábätká môžu po konzumácii príkrmu len so žĺtkom vracať, no ak zjedia celé vajíčko, vracanie je menej pravdepodobné. Ak je totiž v príkrme viac žĺtka, ktoré je samo o sebe horšie stráviteľné (a je aj pomerne tučné), prípadne sa podáva s druhom zeleniny, ktorý je takisto ťažšie stráviteľný, môže to byť príčina, prečo bábätku nesadne príkrm. Nemusí to byť hneď o vajíčku ako takom. Ak však bábätko opakovane zvracia po konzumácii vajíčka, je treba myslieť na možnú alergiu na vajcia.
Ako zaradiť bábätku vajíčko a koľko je dosť
Kvôli vysokému obsahu bielkovín a tukov nahrádza vajíčko v príkrmoch mäso. Znamená to, že ak jeden deň nedáte bábätku príkrm s mäsom, môžete mu pripraviť zeleninový príkrm s vajíčkom (bez mäsa). Na overenie, či vajce nespôsobuje alergickú reakciu, sa odporúča ponúkať ho v malých množstvách tri dni po sebe. Prvý deň veľmi malé množstvo, druhý a tretí deň o niečo viac.
Počas týždňa môžeme podávať vajíčko pravidelne namiesto mäsa. Je potrebné striedať mäso, ryby, vajcia aj strukoviny. Aby malo bábätko pokryté všetky zdroje železa, zinku, aj omega-3 mastných kyselín a iných dôležitých látok. Podľa výživových poradkýň do 8. mesiaca môžeme v jednej porcii podať tretinu až polovicu vajca, od 8. mesiaca polovicu až celé vajce.
Denne jedno vajíčko? A čo cholesterol?
Vajíčka, hlavne žĺtky, majú síce vysoký obsah cholesterolu, ale obsahujú aj iné látky, ktoré majú na hladinu cholesterolu v krvi opačný vplyv, tvrdia výživové poradkyne v publikácii Začíname s príkrmami . Ide o kartenoidy a fosfolipidy, ktoré zamedzujú vstrebávaniu cholesterolu a tukov do tela, zvyšujú v krvi dobrý (HDL) cholesterol, podporujú tvorbu žlčových kyselín a majú protizápalový a antioxidačný účinok. Tým sa riziko ochorenia srdca a ciev znižuje.
“Navyše o cholesterole nemožno všeobecne povedať, že by nášmu telu škodil. Cholesterol je totiž dôležitý pri tvorbe bunkových membrán, niektorých hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín potrebných na trávenie tukov. Je tiež hlavnou zložkou mozgu, takže je v detskom období zásadný pre vývoj nervovej sústavy.”
Pripomínajú tiež, že podľa Americkej pediatrickej akadémie sa neodporúča obmedzovať príjem cholesterolu do dvoch rokov dieťaťa. Rizikový sa však pri každodennej konzumácii vajec ukazuje skôr nadbytok bielkovín alebo nedostatok niektorých nevyhnutných látok. Ak napríklad dieťa odmieta mäso a ryby a chce len vajíčka, o bielkoviny a vitamíny D a B12 nebude ochudobnené. Avšak môže mu hroziť nedostatok železa, zinku, omega-3 mastných kyselín alebo jódu.
Albatrosmedia
Sú prepeličie vajcia zdravšie?
O prepeličích vajíčkach panuje predstava, že obsahujú menej cholesterolu a viac vitamínov a minerálov ako slepačie. No pri porovnaní 1 g prepeličieho a slepačieho vajíčka zistíme, že prepeličie vajíčka obsahujú viac celkového, LDL aj HDL cholesterolu. Ak jedno slepačie vajce nahradíme 4-5 prepeličími, cholesterolu, tukov, aj energie prijmeme viac. Takisto nie je pravda, že by obsahovali prepeličie vajíčka viac vitamínov a minerálov. Niektoré vitamíny a minerály sú viac zastúpené v prepeličích a iné v slepačích vajíčkach.
Na mäkko radšej nie
Vajíčko musí byť vždy dôkladne tepelne spracované, bielok i žĺtok musí byť tuhej konzistencie, pretože vajíčka patria medzi rizikové potraviny, v ktorých sa môže nachádzať salmonelóza . Pozor by sme si mali dávať na surové vajíčka napríklad v zmrzline. Majonézy (ani domáce, ani kupované) by vôbec nemali patriť do jedálnička detí, jedine ako pomocník na zahubenie vší vo vlasoch.
Presný vek, od kedy môžeme deťom podávať napríklad vajíčko namäkko, nie je určený, ale podľa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD ., odborníčky na výživu platí, že čím menšie dieťa, tým väčšie riziko nákazy salmonelózy hrozí.
Prečítajte si aj: