Akú rolu hrá v detskej strave mlieko

Mária Kopčíková 14

Po predošlom článku, kde sme sa zamerali na tuky v detskej strave, som si z knihy MUDr. Bukovského vybrala kapitolu o mlieku. Ako teda autori publikácie vnímajú túto zložku našej stravy? Do akých súvislostí ju dávajú? Uvidíme.

Názory na mlieko ako také

Zdroj: ingimage.com

Kým som nemala deti, tak mlieko ako téma mi boli ukradnuté. Občas som ho šupla do kávy, občas vypila ako také, občas som z neho varila omáčku. Odkedy tie deti mám, tak vnímam názory na túto potravinu polarizované, od toho, že ja ako dojka musím denne vypiť liter mlieka, aby som mala liekov vlastné (!!!), až po to, že mlieko je úplne nanič, pretože je pôvodcom rôznych ochorení, ktoré sa u detí prejavili.

Mlieko mého mládí je spojené s vidiekom, s reálnymi kravami pasúcimi sa na lúkach, požierajúcimi živú trávu. Niežeby sme tie kravy sami doma chovali, ale keďže bola možnosť, tak sa dosť často u nás objavovalo mlieko od kravičiek, ktoré mali láskavú starostlivosť svojich majiteľov a životosprávu hodnú svojho živočíšneho druhu.

Mlieko mládí mojich detí je spojené s fialovou Milkou, ktorá sa pasie niekde v cudzine, s tetrapakmi, ktoré v sebe ukrývajú niečo, čo sa na mlieko už podobá len názvom a bujarou reklamou, ktorá nás nabáda, aby sme OBJAVILI mlieko.

Pravda bude zrejme niekde uprostred, tak ako vo všetkom a o tomto vo svojej knihe hovorí aj Dr. Bukovský. O tom, či a aké mlieko budeme konzumovať my sami a či a kedy ho ponúkneme našim deťom, by sme sa mali rozhodovať sami. Nie pod tlakom reklamy alebo antimliečnych bojovníkov. Môžeme sa predsa rozhodnúť, kde a aké mlieko si pre seba kúpime.

Čo je to vlastne mlieko?

Z fyzikálneho hľadiska je to emulzia tuku a bielkovín. Z biologického hľadiska je to produkt mliečnej žľazy cicavcov, ktorý slúži ako potrava pre mláďa toho ktorého živočíšneho druhu (teda aj ľudského, sme jediný živočíšny druh, ktorý kŕmi svoje mláďatá mliekom iného cicavca …)

Mlieko, okrem materského, tu nebolo s ľudstvom od začiatku. V čase okolo roku 5000 pred n.l. si ľudia uvedomili, že ak svoje domáce zvieratá (v tom čase najmä kozy a ovce) nezabijú na mäso, ale nechajú ich žiť, mlieko, ktoré z nich získajú, je trvalejší zdroj potravy.

Zdroj: ingimage.com

Neskôr prišli ľudia na to, že taká krava dáva ešte viacej mlieka, že sa z neho dá všeličo urobiť (kefír, syr, pravý jogurt). Keďže v tomto čase bola hygiena dosť veľký problém a nemali chladiace zariadenia a rôzne technológie, tak to boli mliečne produkty naozaj na okamžitý konzum. Až s príchodom chladničky do každej domácnosti sa mlieko a mliečne výrobky stali „základnou potravinou“ všetkých ľudí.

Dnes sa mlieko a mliečne výrobky vyrábajú zväčša priemyselne a čo sa týka zloženia a ich účinku na ľudský (s dôrazom na detský) organizmus sú výrazne odlišné od toho, čo zažili naši prastarí rodičia. Vtedy neboli syntetické hormóny, antibiotiká, inseminátori, pvc fľaše, tetrapakyl, stabilizátory …

Aké mlieko kupujete?

Rozumiete všetkým tým pojmom, ktoré na nás svietia zo škatule s mliekom alebo mliečnym výrobkom v obchode? Máte predstavu, čo technologické procesy znamenajú?

  • Pasterizované – na 15 sec. vystavené teplote okolo 71 st.C., potom rýchlo schladené na 5 st.C.
  • Vysokopasterizované – na pár sekúnd je ohriate na teplotu cca 85 st.C., potom rýchlo schladené na 5 st.C. Predlžuje sa tým trvanlivosť.
  • UHT ošetrené – na 1-2 sec. vystavené ultravysokej teplote 135 st.C, potom rýchlo schladené. V tetrapaku vám vydrží neotvorené pri izbovej teplote niekoľko mesiacov …
  • Termizované (krémy, tvarohy) – po ukončení výroby sa cca na 20 minút ohrejú na teplotu 50 – 75 st.C.  Predĺži to trvanlivosť a ak doteraz vo výrobku ostali nejaké vitamíny, sú ďalej znehodnocované.
  • Homogenizované – mlieko je pod vysokým tlakom pretlačené cez tenké kapiláry, ktoré rozbíjajú tukové častice a spájajú ich s bielkovinou. Takto ošetrené má mať krémovejšiu konzistenciu. Rozbité tukové kvapôčky však rýchlejšie oxidujú, mlieko stráca vitamíny rozpustné v tukoch a horkne.
  • Kondenzované – pasterizované, homogenizované, zahustené varením v podtlaku, osladené laktózou a balené do konzerv. Úžasný technologický taneček …

Zloženie kravského mlieka a využiteľnosť jeho jednotlivých zložiek

Hlavné zložky mlieka sú tuky, bielkoviny, mliečny cukor laktóza, vitamíny a minerály. 

  • Mliečny tuk: obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú druhým najčastejším dôvodom zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi. Zloženie tuku v mlieku z hypermarketu môže byť výrazne odlišné od biomlieka (toto obsahuje viacej esenciálnych mastných kyselín).
Zdroj: ingimage.com
  • Mliečne bielkoviny:  sú to dva hlavné typy – kazeín a bielkoviny srvátky. Kazeín sa  označuje za hlavnú príčinu nadmernej tvorby hlienu v dýchacích a tráviacich cestách. Napriek tomu, že niektoré bielkoviny mlieka majú pozitívne zdravotné účinky, Dr. Bukovský vyjadruje presvedčenie, že nie je dôvod považovať ich za nevyhnutné pre zdravie človeka.
  • Laktóza: z tohto cukru žijú baktérie mliečneho kvasenia. Laktóza je častou príčinou neznášanlivosti. Pri nadmernom príjme spôsobuje vznik rakoviny vaječníkov.
  • Vitamíny: mlieko je bohatým zdrojom vitamínou – B2, A a D. Je však nevyhnutné, aby sme kvôli týmto vitamínom mlieko pili? Vitamín A si telo bez problémov vytvorí z betakoaroténu (v mrkve je vit. A asi 4x viacej než vmlieku). O D vitamíne platí, že než z mlieka, ho získate oveľa viac za 20 minútový pobyt na slnku, alebo aj z húb, ktoré sa sušili na slnku. Mlieko je hlavným zdrojom vit. B najmä pre laktovegetariánov.
  • Minerály: Vysoký obsah vápnika je jedným z najčastejších argumentov „pre“ mlieko. K tomuto faktu Dr. Bukovský uvádza tieto súvislosti:
    • Chemická analýza mlieko v laboratóriu dokazuje vysoký obsah vápnika (okolo 115mg/100g)
    • V zložitej chemickej reakcii čreva  a krvi platí to, že čím je v mliečnom výrobku viac tuku, tým menej vápnika sa v čreve vstrebáva (pre deti sú preto lepšie nízkotučné výrobky). Ďalej je dôležité to, že kravské bielkoviny podporujú vylučovanie vápnika v moči.
    • Vstrebávanie vápnika zhoršuje fosfor – a toho je v mlieku veľa. Vápnikový záver je: lepšie využiteľné zdroje vápnika sú napr. brokolica alebo mleté sezamové semienka.
  • Chemická analýza mlieko v laboratóriu dokazuje vysoký obsah vápnika (okolo 115mg/100g)
  • V zložitej chemickej reakcii čreva  a krvi platí to, že čím je v mliečnom výrobku viac tuku, tým menej vápnika sa v čreve vstrebáva (pre deti sú preto lepšie nízkotučné výrobky). Ďalej je dôležité to, že kravské bielkoviny podporujú vylučovanie vápnika v moči.
  • Vstrebávanie vápnika zhoršuje fosfor – a toho je v mlieku veľa. Vápnikový záver je: lepšie využiteľné zdroje vápnika sú napr. brokolica alebo mleté sezamové semienka.
  • Chemická analýza mlieko v laboratóriu dokazuje vysoký obsah vápnika (okolo 115mg/100g)
  • V zložitej chemickej reakcii čreva  a krvi platí to, že čím je v mliečnom výrobku viac tuku, tým menej vápnika sa v čreve vstrebáva (pre deti sú preto lepšie nízkotučné výrobky). Ďalej je dôležité to, že kravské bielkoviny podporujú vylučovanie vápnika v moči.
  • Vstrebávanie vápnika zhoršuje fosfor – a toho je v mlieku veľa. Vápnikový záver je: lepšie využiteľné zdroje vápnika sú napr. brokolica alebo mleté sezamové semienka.

Tip AKV: vyšší obsah vápnika v potravine automaticky neznamená jeho lepšiu využiteľnosť. AKV za najvhodnejšie zdroje vápnika spomedzi mliečnych výrobkov považuje: cmar s obsahom tuku max. 1%, nízkotučná mozarella a ricotta, nízkotučný jogurt, parmezán, ementál, čedar, bryndza, eidam.

A ešte jedno odporúčanie pre rodičov úplne malých drobcov –

ako zaraďovať mliečne výrobky do stravy dieťaťa?

Dr. Bukovský ponúka orientačný čas (dieťa ich papať môže, ale nemusí!)

  • od 6. mesiaca: probiotický jogurt, nízkotučné acidko
  • od 9. mesiaca: tvaroh, mozarella, cottage syr, nízkotučný cmar
  • od 12. mesiaca: kravské a iné živočíšne mlieko, eidam, čedar, ementál, ricotta, v malom množstve smotana a maslo.
  • po 3. roku: bryndza, oštiepok, feta, parmezán, gouda

Mohlo by vás zaujímať: Rastlinné mlieka a ako si ich vyrobiť doma?

Tak ako priatelia? Aký je váš postoj k mlieku a jeho skúsenosti s ním? Ako ho zvládajú vaše deti?

Spracované s láskavým súhlasom Igora Bukovského, www.akv.sk.

Foto: isifa.com

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Prepačte ale tento članok je v uplnom protiklade o tom čo som sa prave dozvedela od lekarov na prednaške o osteoporoze. Vápnik je najlepšie vstrebateľný v živočišnom tuku takže vôbec sa už neodporúčajú nízkotučné výrobky ale prave nefalšovaneplno alebo polotučné mlieko a mliečne várobky….

  2. Pekný den,

    velmi ma zaráža, ako sa staviame k potravine, na ktorej vyrástli bez problémov stovky generácií. Nie som mliekofil, mám ciastocnu neznásanlivost laktozy, ale na mlieko nedám dopustit, nech si odborná verejnost myslí čokoľvek – teorií už bolo milion a tiež ich milion bolo casom vyvrátených.

    Mna zaujíma, AKO je možné, že deťom osoží viac UMELE mlieko plné syntetetických minerálov a vitamínov, ktoré dlhodobým podávaním mozu byt tiez nebezpecne a taktiež zbytocne zatazuju organizmus a obličky:-/

    Vráťme sa k starému dobrému sedliackemu rozumu a podávajme detom prirodzené potraviny – pestrú a vyváženu stravu – nech si odborníci vravia, čo chcú – nikdy nebolo viac alergií ako v dnešných časoch – lebo sme zabudli na klasicke, prirodzene potraviny a nahradili ich umelinami:-(

    A najma, vštepujme dnešným mamickám názor, ze detičkám treba poctivo variť a naučiť ich normálne jesť a nespoliehať sa na “zázracne formuly umelín” .

  3. ..hm naozaj všetko je to na zvážení každého rodiča osobitne. No tiež ma oslovilo tvrdenie že mlieko “…slúži ako potrava pre mláďa toho ktorého živočíšneho druhu (teda aj ľudského, sme jediný živočíšny druh, ktorý kŕmi svoje mláďatá mliekom iného cicavca..”

    Osobne si myslím, že naše deti majú piť naše ľudské-materské mlieko, v dospelosti doplňať vápnik z iných zdrojov. No ale 100 ľudí – 100názorov… smile

    1. Sme aj jediný živočíšny druh, ktorý si tepelne spracovava potravu a pod – toto predsa nie je argument.Človek je tak výnimočný druh v tejto oblasti, že argumentacia prirodzenosťou straca zmysel.Prirodzene sa žiadne zviera ani neoblieka, že ?

      1. Dakujem, Milan 1 za trochu kriticky postoj. Suhlasim s tym, ze je mozne, ze mlieko niekomu nerobi dobre, existuju alergie na mliecne bielkoviny (asi 2 % deti), existuje intolerancia na laktozu ( asi 3-4 %). ale ak niekomu mlieko chuti a nerobi problemy, nech ho len pije kolko chce, ved nejaky ten vapnik sa urcite vstreba. Tiez ma uz roky fascinuje tvrdenie, ze mlieko zahlienuje. Ak si toto vygooglite, tak najdete vyse 2 miliony odkazov o tom, ze je to mytus. Aky hlien, co za hlien ? o tom sa nikto z tych co hovoria o hliene z mlieka presne nezmienuje a takisto ci ten hlien robi zle alebo dobre ? Podla niektorych studii ide len o to, ze mliecne bielkoviny mozu zhustit ten hlien, ktory uz na slizniciach existuje, comu sa da odpomoct pitim viac tekutin. A to, ze v prirode nie su ine druhy, ktore piju mlieko ineho zivocisneho druhu – suhlasim, Milan, ze no a co ? Nepiju ine mlieko preto, lebo nemaju prilezitost. keby ju mali a to mlieko pili, ktovie ako by im to dobre robilo ? Pozrite na domace zvierata, ktore tiez piju kravske mlieko. Nehovoriac o tom, ze existuje plno zivocisnych duhov, ktore konzumuju sekrety inych zivocisnych druhov … Ak Vam alebo detom mlieko nerobi zle, nie je dovod preco by ste ho nemali pit. A to ci ho pit priamo od kravicky – to je tiez otazka – ste si isti, ze ta kravicka je uplne zdrava, ze to mlieko nepotrebuje tepelnu upravu ? ja by som teda dietatu cerstvo podojene neprevarene mlieko nedavala …. ale tiez, ked mate dobre skusenosti a deti su zdrave a imunizovane zo zdravej vyzivy, tak je asi vsetko v poriadku

  4. Pri každej návšteve obvoďáčky so 4ročným synom máme problémy. Vždy mu zakáže mlieko aspoň na týždeň a posledne ma dokonca dorazila tým, že od 4. roku by už mlieko vôbec nemali piť!!! Miluje “mlíčko”. Ráno, večer aj dve fľaše.Všetky mliekové omáčky. Už druhý rok odmieta zeleninu a mäso, ktoré predtým jedol v pohode. Tak ako väčšina jeho rovesníkov.

     

    Je pravda, že plnotučné z automatu po dlhšej dobe mal problém jeho organizmus spracovávať, prešli sme bohužiaľ na 1,5% tetrapakové, čo sa mi nepáči, ale žiadne problémy.

     

    Zaráža ma, že mu tým môžem spôsobiť do budúcna problémy. Fakticky neviem čo robiť.

  5. Ja sa už niekoľko rokov zaujímam o kravské mlieko, konzultovala som s viacerými odborníkmi a dozvedela som sa- takmer jednohlasne, že reči o prospechu mlieka sú len mýtom, ktorý je síce už dávno prekonaný v krajinách západnej Európy, ale u nás sa z nejakého dôvodu stále umelo udržiava. Nemýľte sa faktom, že obsahuje vápnik, lebo ľudské telo nie je schopné spracovať vápnik živočíšneho pôvodu- resp. len veľmi málo percent z neho. Navyše, bielkoviny v mlieku obsiahnuté odvápňujú kosti. Spýtajte sa ktoréhokoľvek ortopéda a povie vám, že mlieko kosti ničí. V USA je najväčšia spotreba kravského mlieka na obyvateľa a zároveň je to krajina, kde je najviac na svete rozšírená osteoporóza. A kazeín… nuž obyčajný jed, ktorý ľudské telo nedokáže spracovať, ani vylúčiť, ukladá sa v tele a po rokoch môže spôsobovať najrôznejšie ochorenia, lebo napáda vnútorné orgány… som presvedčená o tom, že ak dieťaťu dávate kravské mlieko pravidelne, ničíte mu zdravie. vôbec nejde o to, že naň nemá intoleranciu, že ho znáša dobre a chutí mu. Ide o dlhodobý efekt. Choroby z konzumácie mlieka sa môžu ukázať až po rokoch. A môžu byť rôzne: migrény, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti… ale to už vám nikto nepovie, že to bolo z mlieka.

    1. Panebože zusta…dal som si do vyhĺadavača len tak zo srandy “total Milk Consumption per capita” a okamžite viem, že si klamala vo vete ” USA je najväčšia spotreba kravského mlieka na obyvateľa …”
      Nie ,nie je. Fíni ,Švedi / a iní / ju majú podstatne vyššiu. chartsbin.com/view/1491
      Ked v prvej informacii, ktorú preverujem vidím okamžite klamstvo a venuješ sa tomu 10 rokov, čo si mam myslieť o celom príspevku ? Buď že je na tak zavadzajúcej urovni a potom ho nema zmysel brať vážne, alebo že tomu nerozomieš a ohaňaš sa prave preto retorickými figúrami demonu súhlasu. Ako ľutujem, ale musel som Ti to napísať.

      1. no tak pardon, keby som napísala že USA je jednou z krajín s vysokou spotrebou mlieka vzal by si to lepšie? neklamala som, len som to v tej rýchlosti nenapísala úplne presne, takže prepáč. A keď už sa chytáme za slovíčka, kde som napísala, že sa venujem kravskému mlieku 10 rokov??? Nepasujem sa za odborníka ani nič podobné, Zaujímala som sa o mlieko z toho titulu, že mi časom začalo robiť problémy ale najmä preto, že mám dcéru s atopickým ekzémom. Faktom je, že mlieko odvápňuje kosti, ľudské telo si vápnik z neho nevie plnohodnotne vytiahnuť. Spýtaj sa artopéda, keď k nemu pôjdeš s osteoporózou. Ale v konečnom dôsledku- každého osobná vec. Mám na mlieko svoj názor, ty evidentne tiež, tým to hasne.

  6. Váš komentár

    Mozno by bolo dobre riadit sa vlastnym rozumoma nebrat za absolutne vyjadrenia ani Dr Bukovskeho. Napriek jeho vseobecnej popularite a kreditu nie je absolutne neomylny a nema pravdu vo vsetkom co hovori. Tkze odporucam uvolnit sa a ak mate pochybnosti, precitajte si asponn 10 zdrojova potom si urobte vlastny nazor

  7. máme šťastie, detičkám kupujeme domáce naozaj kravské mlieko, podojené schladené, nepasterizované, denne čerstvé, robíme si z neho aj tvaroh, varíme a pečieme zo srvátky…

     

    ale rovnako ako Kat ma zmiatlo to tvrdenie o tukoch, pokiaľ ja viem tak deti do 3 rokov majú mať všetko plnotučné, kvôli vývinu mozgu…takže som teraz ostala zmätená…

     

    sedliackym rozumom som presvedčená, že naše kravské mlieko od kravy bez úprav hoci má 3,2-4,7% tuku, musí byť pre organizmus lepšie využiteľné a v prípade prebytku sa nepotrebné látky aj lepšie vylúčia ako pri konzumácii krabicového mlieka s 1,5% tuku (osobne sa pýtam čo vôbec telu môže dať odstredené “mlieko”?)

     

    ja som mliekoholik od detstva (ako dieťa som denne vypila aj liter kakaa či čistého mlieka, dnes okolo 4dcl, tvaroh aspoň raz týždenne) a naše deti začínali jogurtami a tvrdými syrmi okolo roka (ale jogurty nie sú ich silná stránka), okolo 1,5 roka dostávali už čisté kravské mlieko (popri kojení) najprv ca. 1dcl ráno k raňajkám a postupne aj večer a najstaršie v škôlkárskom veku vypije teraz ca. 3-4dcl ráno a rovnakú dávku večer

  8. Ja osobne si myslím, že nízkotučné mliečne výrobky sú neprirodzené, veď keby som fakt mala prístup k tomu ozajstnému mlieku priamo od kravy, tak ako si ho doma odtučním? Nehovoriac o dosť blbej chuti, plnotučné je skrátka mňam, o tých ostatných sa to nedá s čistým svedomím povedať.

  9. Toto je pre mna uplne matuca informacia. Vsade sa vzdy uvadza, ze malym detom VZDY len plnotucne mlieko a dokonca som citala aj uplne protichodne tvrdenia, ze prave naopak, cim viac tuku, tym viac vapnika sa vstrebava. Aj pri prvych prikrmoch sa odporucaju len plnotucne vyrobky. Ako je to teda? Mozete odporucit nejake dalsie zdroje?

    Dakujem.

  10. Dr. Bukovsky tiez pise o mlieku v suvislosti s osteoporozou. Ako je spomenute v clanku, kravske bielkoviny sposobuju vacsie vylucovanie vapnika z tela. Preto su paradoxne odporucania zvysit pri osteoporoze prijem mlieka…

     

    A moja skusenost? Dve deti mlieko v pohode znasaju, u tretieho mam podozrenie, ze sposobuje ekzem. Tetrapakove “mlieko” nekupujeme. Kravicky uz u nas v okoli nechova nikto, tak kupujeme mlieko z automatu. Manzel z neho vyraba jogurty alebo ho necha kysnut. Uz sme si robili doma aj tvaroh.

Pridaj komentár