Kakao – detská káva

MikSa 0

Aj vaše deti milujú kakao? Prečítajte si novinky z „kakao výskumu“!

Veľa detí má rado kakao a často je to jediná forma, v ktorej vypijú aj mlieko. Avšak „kakaové testy“ (ako napr. öko test: www.oekotest.de) dokazujú, že hlavnú zložku kakaových nápojov (instantných i neinstantých) tvorí takmer iba cukor, s ktorým sa spája nebezpečie vzniku zubného kazu.

Kakaové nápoje pomáhajú utíšiť chuť na niečo čokoládové. Už americkí Indiáni chlipkali kakao, avšak jeho chuť nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali miesto cukru chilli korením.

Kakaové nápoje patria už dlho ku kalorickým bombám. Odtiaľ vyplýva aj nejednotnosť v názore či je kakao jedlo alebo nápoj. Výsledkom je preto zaradenie kakaa medzi „pochutiny“.

Dnešní odborníci na výživu neodporúčajú kakao, kvôli vysokému energetickému obsahu, ako nápoj na uhasenie smädu, ale ako menší chod medzi dvoma jedlami. Optimálne je aj podávanie kakaa deťom pri raňajkách.

Kakaové nápoje sú obľúbené nielen kvôli chuti, ale aj preto, že sa ľahko pripravujú: studené alebo horúce, vo vode alebo v mlieku, alebo ako prísada do koláčov.

Väčšina zmesí na prípravu kakaových nápojov dnes obsahuje 40 – 80 percent cukru, čo je ešte prijateľné. Alarmujúci je však obsah 5,5 g cukru na 1 hrnček zarobeného nápoja! Pri niektorých kakaových produktoch začne kakao chutiť až vtedy, keď sa do mlieka zamieša väčšie množstvo kakaa a pridá viac cukru.

Čisté kakao sa dáva dnes do práškových nápojov len veľmi šetrne. Kedysi bol obsah čistého kakaa kritériom na posúdenie kvality, dnes sa jeho vysoký podiel hodnotí negatívne: čisté kakao obsahuje potencionálne rakovinotvorný akrylamid (viac o akrylamide na www.spotrebitel.cz

Kakaotipy:

Skladovanie kakaa

Kakao patrí medzi potraviny, ktoré ľahko absorbujú vlhkosť, preto sa musí skladovať na suchom mieste so stálou teplotou. Kakao sa vyznačuje schopnosťou pohlcovať okolité pachy, preto sa odporúča skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

Odstránenie škvŕn z kakaa.

Čerstvé škvrny prepláchnite čistou vodou. Staršie škvrny možno odstrániť viacerými spôsobmi: na škvrnu priložte pijavý papier a miesto trite studenou vodou, použite vodu s citrónovou šťavou alebo mokrú handričku so soľou.

Čo tak skúsiť si vyrobiť vlastný domáci mliečny shake?

S pozdravom „kakavku“ zdar! MikSa

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár