Korenie

Eva Bačová 0

Korenie svojimi rôznymi chuťami a farbami povzbudzuje apetít a zvyšuje potešenie z jedla. Používa sa v malých množstvách, často slúži na zlepšenie chuti bežných jedál.

Niektoré korenia však môžu obsahovať zložky, ktoré u citlivých ľudí vyvolávajú nepriaznivú reakciu. Ale nepoužívame ho iba v kuchyni, ale využíva sa aj ako liek kvôli svojim liečivým vlastnostiam.

Čo ste o korení možno nevedeli: 

Badián – v Oriente považovaný za dobrý liek proti kolike.

Borievka – jej bobule by sa nemali používať počas gravidity, nakoľko môžu vyvolať sťahy maternice a spôsobiť tak potrat. Bobule borievky sa používajú na liečbu infekcií močových ciest, hlavne močového mechúra.

Čierne korenie – pomáha zlepšovať krvný obeh, podporuje trávenie, uvoľňuje plynatosť a zápchu.

Čili – pomáha odstraňovať  hlien z dýchacích ciest a pri zdurení slizníc.

Horčicové semiačka – ak semiačka rozdrvíte, nalejete na ne horúcu vodu a použijete na kúpeľ nôh, tak si vraj môžete zmierniť bolesti hlavy a odvrátiť chrípku.

Kayanské korenie – pomáha pri liečení omrzlín a porúch trávenia.

Klinčeky – olej z klinčekov sa používa pri bolestiach zubov.

Koriandrové semiačka – pomáhajú pri hnačkách, zápaloch močovej sústavy a pomáhajú povzbudzovať tráviaci systém.

Kurkuma – pripisujú sa jej liečivé účinky pri poruchách trávenia.

Muškátový kvet a orech – vo veľkých dávkach sú toxické, ale v menšom množstve môžu zmierniť hnačku, plynatosť a zvracanie.

Nové korenie – vraj podporuje trávenie.

Rasca – pripisuje sa jej vlastnosť úľavy pri menštruačných bolestiach, povzbudzuje chuť do jedla a zvyšuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek.

Šafran – mal by zmierňovať menštruačné bolesti, ťažkosti pri prechode, depresie, chronické hnačky.

Škorica – používa sa ako prostriedok na odpuchnutie zdurenej nosnej sliznice, ale aj pri plynatosti, hnačke a pri zlom trávení.

Mnohí veríme tomu, že korenená strava vyvoláva žalúdočné vredy. Ale posledné výskumy ukazujú, že za to môžu baktérie. Čomu teda veriť? Snáď by bolo najlepšie, keby každý načúval svojmu telu poriadne a vedel by, čo si v jedálničku môže a čo nemôže dovoliť. Korenie používame pri varení každý deň, ale naozaj to netreba preháňať. Aby sme z jedla mali pôžitok a aby sme po korení nemuseli siahnuť ako po lieku.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 3,80 z 5)
Loading...

Pridaj komentár