Bryndzová nátierka
Suroviny: bryndza “nadstavená” tvarohom a bielym jogurtom, ale v pomere, aby ešte bolo cítiť chuť bryndze, jemne posekaná cibuľka, mletá paprika.
Postup: do hladka vymiešame všetky suroviny.
Hummus
Suroviny: 1 konzerva cíceru (premytého), šťava z pol citróna a pol limety, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, ½ čajovej lyžičky drvenej rasce, štipka soli, 1 polievková lyžica pasty tahini, 3 polievkové lyžice oleja (napr. z vlašských orechov), 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vnate.
Postup: všetko dokopy zmixujeme, olej pridávame postupne. Vňať vmiešame tesne pred podávaním.
- TIP: Domáca výroba Tahini pasty – získava sa rozdrvením svetlých sezamových semiačok aj so šupkou. 1 hrnček nesolených sézamových nesolených semienok, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica vody. Semienka veľmi krátko opražíme na panvici, keď začnú meniť farbu, hneď ich stiahneme. Rozmixujeme, pridáme olej a ak je to potrebné tak aj vodu, aby vznikla hladká pasta.
Sójová nátierka s kapiou
Suroviny: 1 konzerva premytej sóje, 1 šálka sterilizovanej kapie, 2 polievkové lyžice oleja.
Postup: všetko dáme do mixéra a počas mixovania postupne pridávame šťavu z kapie tak, aby sme získali hladkú konzistenciu.
Cícerová nátierka s cviklou
Suroviny: 1 konzerva cíceru, 5 polievkových lyžíc oleja, 1 polievková lyžica pasty tahini, 1 menšia cibuľa, ½ šálky cvikle postrúhanej najemno, 2 strúčiky cesnaku, ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru, 3 polievkové lyžice vody.
Postup: Na panvicu s olejom dáme cibuľu, cviklu, cesnak, zázvor a lyžicu vody. Prikryjeme a občas pomiešame, kým cvikla zmäkne. Do mixéra dáme cícer a podusenou zmesou, tahini a dohladka rozmixujeme.
Ku všetkým nátierkam je vhodné celozrnné pečivo alebo chlebík.
Tak prajeme dobrú chuť!
Spracované podľa: Hneď to bude miláčik, rôzne receptáre a kuchárske knihy
K natierkam z ciceru… nie je potrebne pouzivat cicer z konzervy. Ked ho rano namocite, tak je pred vecerou za 20 minut uvareny. Rozmixujete s troskou oleja a hotovo. Uvareny je super aj namiesto orieskov. A hlavne je to bez sterilizacie a ostatnych prisad z konzervy.
Ja robim v podstate vsetky natierky s mixovanym tvarohom. Jednoducho k tvarohu pridam vajicka s troskou horcice (vajickova), alebo tuniaka vo vlastnej stave s cibulkou (tuniakova), cesnak so struhanym syrom a horcicou (cesnakova), uzasna je s nastruhanou mrkvou a cesnakom…K tomu tvarohu sa da pridat v podstate cokolvek, ziadne maslo tam nie je potrebne, bylinky a korenie nech si kazdy prida podla zvyku a chuti, neda sa na tom nic pokazit a je to hotove behom minutky
My sme objavili syr LUCINA – kocočky a mala to ma velmi rada. A aj my s manzelom. Avokadovu natierku robim tiez s touto Lucinou – jedno avokado, dve – tri kocky luciny a trosku soli a je to mnamka 🙂
Bram, to znie tiež dobre. Ja nedávam smotanu, ale jemný tvaroh. Jedla som aj z nivou, alebo lucinom, ale niva je hodne slana a pre deti nevhodna. Nakoniec mse sa ustalili na tom tvarohu.
Dalsi oblubeny je cottage s posekanou pazitkou. Nič viac. Mňam 😉
avokado mame radi, najlepsie je take trochu makke, ale robime to bez smotany, iba s citronom a cesnakom, niekedy pridame male paradajocky, mnam!