Výsledky výskumov potvrdzujú, že výživa mnohých deti i dospelých v súčasnosti neobsahuje potrebné množstvo vitamínov.
Prispieva k tomu jednostranná strava, častá konzumácia pokrmov rýchleho občerstvenia, nízky príjem čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov.
O vitamíny sa však pripravujeme i sami – nešetrným zaobchádzaním s potravinami, nevhodným skladovaním, nesprávnym spracovaním, či príliš dlhým varením, v dôsledku ktorého sa ich obsah v potrave znižuje.
Príznaky ťažkého nedostatku vitamínov (krivica, pelagra a pod.) sú v dnešnej dobe ojedinelé. Častý je však mierny nedostatok vitamínov, ktorý sa navonok neraz prejaví iba drobnými chybičkami krásy – suchou pokožkou, nezdravou farbou pleti, ústnymi kútikmi, či vyrážkami. Narušená je však pritom činnosť celého organizmu. Stávame sa náchylnejšími na choroby, klesá naša výkonnosť, ťažšie sa sústredíme, horšie si pamätáme.
Vhodným výberom a správnym zaobchádzaním s potravinami v nich môžeme vitamíny „ušetriť“ a dostatočným príjmom vitamínov udržať dobrú funkciu organizmu.