Hríby. Sú chutné a úžasne prevoňajú každé jedlo, aj obyčajnú polievku. Ale nemusia byť dobrou voľbou na tanieri malého dieťaťa.
Tiež máte dilemu, odkedy deťom podávať hríby? Odborníci na výživu radia počkať.
„Lekári a toxikológovia upozorňujú, že malé deti by huby vôbec nemali konzumovať, ani také bežné druhy ako hliva alebo šampiňóny. Do akého veku, v tom sa názory rôznia, podľa niektorých odborníkov do 3 rokov, podľa iných až do veku 10 rokov,“ hovorí MUDr. Babinská.
„Huby sú ťažko stráviteľné a detský organizmus na rozdiel od dospelého ešte nemá dostatočne vyvinuté všetky procesy trávenia a látkovej premeny. Niektoré jedlé huby môžu dospelí jedávať bez problémov, ale deťom spôsobujú tráviace ťažkosti.
Pokiaľ väčším deťom huby chutia a nerobia im problémy, tak im ich môžeme v menšom množstve podávať, ale do jedenia húb ich nenúťme,“ radí odborníčka na výživu.
Na začiatok ich môžeme vyskúšať napríklad v polievke alebo omáčke, nie ako samostatné jedlo.
Čo vo všeobecnosti platí, pokiaľ ide o konzumáciu húb:
- Ak s deťmi chodíte do prírody, vysvetlite im, že nemôžu jesť žiadne lesné plody ani huby bez toho, aby vám ich pred tým neukázali. Naučte deti základné znaky jedlých a nebezpečných jedovatých húb.
- Nikdy neochutnávajte surové huby. Vždy ich dostatočne tepelne upravte.
- Huby vždy správne skladujte a zbierajte – nie do igelitových alebo mikroténových vreciek.
- Aj jedlé, ale zle skladované hríby, môžu vyvolať otravu – príznaky môžeme vidieť za 6-12 hodín po zjedení takmer u všetkých, ktorí jedli tie isté hríby (vracanie, bolesti brucha a hlavy, slabosť).
Prečítajte si aj: Prvá pomoc – otrava hubami a rastlinami