Jedlo pre deti do troch rokov si predsa len vyžaduje starostlivý výber surovín a väčšina mám sa dnes snaží variť bez polotovaroch a zbytočných ochucovadiel.
Práve pre ne pripravila Jana Malaga skvelú pomôcku. Spolu s ďalšími mamičkami, ktoré milujú varenie a doma im pobehujú malé deti, sa pustili do prípravy knižky Mama, mňam.
Aj vďaka tejto knižke nazbierala Jana množstvo skúseností a tipov, ako vytvoriť doma základ zdravého stravovania a naučiť deti už v útlom veku, že ovocie a zelenina môžu chutiť veľmi dobre.
Podľa Jany začína otázka, čo a ako variť najmenším, už pri prvých jedlách pre bábätko.
„Od ukončenia štvrtého mesiaca zvyknú maminy po celom svete podávať deťom prvé príkrmy. Postupne vysúvajú materské alebo náhradné mlieko z jedálnička.
Keďže detský organizmus je náročný nielen na vyvážený príjem bielkovín, tukov a sacharidov, ale aj príjem vitamínov a minerálov, mamy zrazu zbystria pozornosť.“
Prvé príkrmy väčšinou tvoria detské kaše, kuracie či králičie mäso, mrkva, zemiaky a sezónna zelenina. Čo však robiť, ak ich dieťa napriek našej starostlivej príprave odmieta?
Jana radí vyskúšať rôzne finty, keďže každé dieťa, rovnako ako stravovacie návyky v každej rodine, sú odlišné.
„Položme si pri tom ruku na srdce,“ radí Jana, „sú potraviny, ktoré deti odmietajú, v našom rodinnom jedálničku bežné? Lebo ak chceme od dieťaťa, aby jedlo to, čo nevidí na tanieri mamy, otca a súrodencov, je to oveľa náročnejšie.
Ak sú mu napriek všetkému zelenina či jogurt cudzie a nechce ich jesť, skúste ich do jedla prepašovať.
Na začiatku stačí v malých množstvách, platí, že menej je viac. A postupne tieto „dávky“ môžete zvyšovať. Chute detí sa totiž veľmi menia.“
mamamnam.sk S tým, ako postupne zlaďovať jedálny lístok batoliat s tým pre dospelých, si Jana starosti príliš nerobí.
„Deti po prvom roku môžu jesť všetko, čo aj dospelí. Výnimkou sú len niektoré potraviny, napríklad mak (po 2. roku), morské plody (po 2. roku), surový špenát (po 3. roku) či nepasterizované mlieko a výrobky z neho (v školskom veku).”
Ovocie a zelenina? Deti môžu takmer všetko! Tu podľa Jany platí, že všetky jednodruhové potraviny sú zdravé, ak ich konzumujeme striedmo a striedavo.
„Ak zapneme filter s kľúčovými frázami „máme radi“, „pre deti“ a „zdravé“, tak z potravín môžeme deťom ponúknuť paradajky, uhorku, olivy, červenú cibuľu, cviklu, mrkvu, cuketu, karfiol, brokolicu, kvaku či batáty.
Výborný je aj zeler, strukoviny, obilniny ako bulgur, krúpy, pšeno, amarant, ryža, vločky, vajíčka, sardinky, tuniak, pstruh, treščia pečeň, teľacie a morčacie mäso, mlieko, maslo, panenské oleje, kakao, škorica, čokoláda či mandle.
Z ovocia úplne všetko. Najmä drobné ovocie, ale pokojne aj exotické.“
mamamnam.sk Čomu by sa podľa Jany mali deti ale aj dospelí rozhodne vyhýbať, sú smažené jedlá, údeniny či obľúbené kalorické bomby. Slaninku však nepočítam. Tá je na mieste,“
„Jedlo ako pečený zemiak v šupke s kyslou kapustou a slaninou je pre dieťa vhodné. Môj syn Riško si na ňom v roku a pol pochutil.
Čiže kvalitnú a vyváženú stravu pokojne pripravujte naraz deťom aj sebe. Nerobme z toho vedu.“
Nechce sa nám variť dokola to isté Pozor by sme si mali dať skôr na zbytočné solenie a koreniny.
„My dospelí máme niekedy zlozvyk veľmi soliť. Keď varíme, aj pre deti, odporúčam soliť menej. Rovnako aj príliš korené jedlá deťom nezachutia a nebudú ich jesť.
Takže chilli con carne pokojne uvarte, ale chilli nech si ockovia pridajú až do taniera.“
Dnes sa už rodičia snažia odkladať ochutnávanie prvých sladkostí, zbytočné sladenie a ťažké jedlá, ktoré sú obľúbené v dospeláckej kuchyni. Niekedy nám však dôjde fantázia, najmä ak nechceme variť zvlásť pre deti a dospelých.
„Nepoznám mamu, ktorá nie je minimálne raz počas svojho života zúfalá z toho, čo navariť. Aj preto vznikla kniha Mama, mňam, kde sme si vypýtali recepty od mám influenceriek na ich rodinné a deťmi obľúbené recepty.
Podľa môjho názoru sú ideálnym miestom na zbieranie receptov buď detské ihriská, alebo foodblogy.”
Vyskúšajte detské Carbonara Jedným z obľúbených receptov v knihe Mama, mňam sú aj výborné cestoviny Carbonara, autorkou ktorých je Silvia Horecká.
Detské Carbonara
Na prípravu budeme potrebovať
125 g mladej cukety
40 g mrkvy
žĺtok z jedného vajíčka (môžeme použiť prepeličie vajíčka, v tom prípade však potrebujeme tri prepeličie žĺtka)
60 g cestovín z tvrdej pšenice (typ Mezze penne, krátke cestoviny)
100 ml vody na uvarenie zeleniny
700 ml vody na uvarenie cestovín
50 ml olivového panenského oleja
10 g parmezánu
Postup
Cuketu umyjeme, olúpeme a nastrúhame nahrubo na strúhadle. Mrkvu umyjeme, očistíme škrabkou a nastrúhame tiež nahrubo. Nastrúhanú zeleninu povaríme v panvici do mäkka tak, aby sa voda takmer vyparila.
Do zeleniny pridáme uvarené cestoviny, žĺtok, olivový olej a povaríme spolu cca 3 až 4 minúty. Vypneme oheň, posypeme parmezánom a ihneď podávame. Jedlo nesolíme. Miesto cukety môžeme použiť v omáčke mladý hrášok.
Páči sa vám chutný a zdravý recept a chceli by ste ich vyskúšať viac? Zapojte sa na našom Instagrame do súťaže o knihu Mama, mňam, ktorú našim čitateľom venovala jej spoluautorka Jana Malaga, zakladateľka súťaže Bloger roka a projektu Asociácia blogerov.
Loading...