Niektorí odborníci uvádzajú, že by dieťa malo mäso dostať 6x týždenne a 1x týždenne zeleninový pokrm s uvareným vaječným žĺtkom. Pokiaľ sa vám tento objem mäsa zdá príliš veľký, skúste naozaj hľadať iné zdroje železa i bielkovín . A ešte jedna úvaha: Potrebujú naše deti bio mäso?
Shutterstock Ovocie v strave dieťaťa V tom istom čase, teda cca 2 – 3 týždne po zavedení zeleniny , začnite dieťaťu v dopoludňajších hodinách ponúkať ovocný príkrm . Postupujte rovnako ako pri zavedení zeleninového pokrmu.
Najvhodnejším ovocím je jablko, hruška, marhuľa, broskyňa, slivky. Ideálne z osvedčených domácich zdrojov, alebo BIO ovocie.
Problém s ovocím, ktoré je u nás v bežnej sieti potravín, je, že pochádza z krajín vzdialených príliš mnoho kilometrov od Slovenska, je chemicky ošetrované, aby „prežilo“ cestu a často už v obchode, kde ho chcete kúpiť, máte problém vybrať nepoškodený alebo plesňou nenapadnutý kus 🙁
V žiadnom prípade ovocné príkrmy neprisládzajte a nemiešajte s piškótami alebo babičkami obľúbenými Marína keksami!
Večerná kaša Tretím jedlom , ktoré sa zvykne pridávať do stravy dieťaťa, je večerná kaša. Neplatí, že ak dieťaťu dáte kašu na noc, bude lepšie spať. Často platí pravý opak, pretože deťom kaša „leží“ v žalúdku a preto nevedia spať. Preto ak sa rozhodneme podať dieťaťu kašu, mali by sme mu ju dať asi 2 hodiny pre plánovaným uložením na spánok, aby ju ešte stihlo stráviť.
V článku Varila mamička kašičku nájdete niekoľko receptov na základné kaše, ktoré si môžete pripraviť doma – iné ako instantné z obchodu.
Doma varené či kupované Osobne som zástancom doma vareného jedla. Nestojí to veľa času, skôr fantázie a nejakej skúsenosti na začiatok.
V poslednom období ale zisťujem, že veľa žien skutočne verí tomu, že kupované jedlo pre dieťa vhodnejšie než to, čo by oni doma navarili. Prípadne pre iné je to spôsob vlastného života – nevaria sebe, tak nebudú variť ani dieťaťu. Nuž, každému co jeho jest …
Shutterstock V prenesenom význame – jedlo sú emócie, ktoré mama dáva svojmu dieťaťu. Varím, chystám potravu, myslím na dieťa, kŕmim ho … dojčenie tiež nie je len o samotnom nasýtení jedlom, ale aj o nasýtení emóciami… Jedlo sa aj v neskoršom veku detí stáva istým rodinným rituálom, miestom spoločného stretnutia, rozhovorov, dobrej atmosféry.
Problém s kupovanými hotovými jedlami vidím najmä v tom, že aj keď je na „konzerve“ uvedené, že jedlo je vhodné pre deti od 6., 8. .. mesiaca, keď si preštudujete zloženie, nájdete tam aj potraviny, ktoré sa neodporúčajú skôr než po roku (napr. paradajky, zeler, soľ …).
Každá takáto „konzerva“ má pomerne dlhú dobu použiteľnosti, čo mne asociuje predstavu, čo všetko musí obsahovať, aby vydržala tak dlho. Keď doma uvaríte mäsovo zeleninovú polievku, dáte ju do pohárika od výživy, zasterilizujete, ako dlho vám asi vydrží na polici v špajzi použiteľná?
Samozrejme, sú situácie, kedy nestíhate, idete na výlet a je jednoduchšie dieťaťu dať nejakú konzervu. Ale nemalo by byť dieťa takto kŕmené výlučne.
Otázky, mám otázky Keď sa začína so zavádzaním tuhej stravy, zvyčajne vyvstanú otázky praktické, či medicínske – pokiaľ sa u dieťaťa stretneme s nejakou negatívnou reakciou. Tieto potom treba smerovať na vášho pediatra.
Možno vám pomôžu tieto poznámky k zavádzaniu príkrmov . Na praktické otázky vám môže poslúžiť aj naša sekcia o výžive, prípadne priamo článok Príkrmy: otázky pre odborníka na výživu. Dozviete sa v ňom aj o takom, čo sa volá „imunologické okno“ a prečo je u dieťaťa dôležité ho využiť.
Takže – veľa radosti aj v tejto etape života s vašim dieťatkom.
Loading...