Raňajky
Bylinkové maslo
Potrebujeme
150 g zmäknutého masla, 1 pol. lyžica jogurtu, 1 pol. lyžica nasekanej žeruchyPostup
Všetko vymiešame a podávame potreté na celozrnnom pečive.
Obed
Žihľavová polievka a pečienka
Potrebujeme
Na polievku: 500 g žihľavových lístkov, 60 g masla, 100 g cibule, 2 pol. lyžice hl. múky, 4 dl vývaru, 2 dl mlieka, 2 dl šlahačky, soľ, mletý muškátový oriešok.
Na mäso: 1kg bravčovej krkovičky, 1/2 čaj. lyžička mletej rasce, 1 pol. lyžica rasce, soľ, 20g masti, 2 cibule, 250ml mäsového vývaru, 250 g šampiňónov, petržl. vňať, 100 g slaniny, 100 g sladkej smotany, 1 čaj. lyžička solamylu, 1 čaj. lyžička horčice.Postup
Polievka: Na masle orestujeme cibuľu. Poprášime ju múkou a zalejeme vývarom. Do vriaceho vsypeme umyté a nakrájané listy. Pridáme mlieko a šlahačku povaríme asi 5 – 7 minút. Nakoniec, tesne pred odstavením osolíme a okoreníme.
Mäso: Rascu zmiešame s 2čaj. lyžička soli, votrieme do mäsa, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 4 hodiny. Potom mäso zo všetkých strán prudko opečieme na masti, pridáme rozštvrtenú cibuľu a trocha vývaru. Po 30 minútach dusenia pridáme štvrtky žampiónov, petržl. vňať a malé kocky slaniny, podlejeme vývarom a dusíme 30 minút. Mäso vyberieme. Sťavu precedíme, pridáme smotanu, zahustíme solamylom, uvedieme do varu a povaríme.
Večera
Sladký chlebík
Potrebujeme
1/2 litra mlieka, 3 pol. lyžice medu, 1 pol. lyžica mletej škorice, 350 g hladkej múky T650, 100 g hrozienok, 2 vajíčkaPostup
Do horúceho mlieka mlieka vlejeme med. Dobre vymiešame. Vsypeme škoricu, múku, hrozienka a dobre premiešame s vajíčkami. Ak nezabudnete, dajte do múky medzi prsty soli. Dobre premiešanu masu vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy od biskupského chlebíka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 50 minút. Podávame s pomarančovým džúsom.