Kaše pre deti . Aké sú vhodné po ukončení 6. mesiaca, teda v čase, keď by už každé zdravé bábätko malo ochutnať aj iné jedlo ako materské mlieko?
Možno ste začali skôr a vaše bábätko už pozná mrkvu, či ryžu. Ak sa ešte len rozbiehate a rozmýšľate, aké kaše sú teraz vhodné, či s lepkom alebo bez lepku, máme pre vás zopár tipov.
Aké kaše pre deti?
Shutterstock
Dnes už neplatí, že sa do 8. mesiaca veku dieťaťa treba vyhýbať akejkoľvek potravine, ktorá obsahuje lepok (z obavy pred celiakiou), práveže je vhodné, aby sa dieťa zoznámilo s lepkom v čase zavádzania prvých príkrmov.
Podľa súčasných odporúčaní ESPGHAN sa za “imunologické obdobie” nepovažuje len obdobie od 17. do 27. týždňa života bábätka, ale celé obdobie zavádzania príkrmov od 6. mesiaca veku. Platí však aj pre lepok “všetko s mierou. ” Nie je vhodné dojča zaťažiť vysokou dávkou gluténu.
Ak pri zavádzaní lepku bábätko ešte stále dojčíte, dobrou správou je, že sekrečný IgA (imunoglobulín A) v materskom mlieku zabraňuje zvýšeniu produkcie kostimulačných molekúl, čo zabraňuje predčasnej lokálnej aktivácii imunitného systému čreva.
Obilniny s lepkom a bezlepkové potraviny
Medzi obilniny, ktoré obsahujú lepok (glutén) a môžu predstavovať zdravotné riziko pre celiatikov, patrí:
pšenica,
jačmeň,
raž a
ovos.
Proteíny súvisiace s gluténom sa nachádzajú aj:
v slade,
tritikale,
špalde alebo
kamute.
Prirodzene bezlepkové potraviny sú zemiaky, ryža, kukurica, sója, proso, pseudoobilniny ako pohánka, amarant, quinoa, vlčí bôb, strukoviny.
Základné kaše odporúčané pre deti podľa veku
Na začiatok sú vhodné kaše ryžová, kukuričná, pšenová, či pohánková .
Neskôr môžete pridať kašu z ovsených alebo pšeničných vločiek, prípadne krupičnú – veľmi riedku kašu.
Postupne by sme mali deťom do jedálnička zaradiť obilniny aj vo forme chleba, pečiva a cestovín.
Shutterstock
V 7. – 9. mesiaci sú odporúčané z obilnín:
Pre deti v 10. – 12. mesiaci môžete pridať aj
pšenicu,
špaldu,
tritikal,
bulgur a
kamut.
Základné obilninové kaše – recepty
Shutterstock
Ryžová kaša pre deti
Príprava:
Ryžu varte vo väčšom množstve vody (napríklad 2 polievkové lyžice ryže/ 3 dcl vody) do rozvarenia. Ak chcete hladkú konzistenciu, ryžu dohladka rozmixujte ponorným mixérom.
Tip: dajú sa kúpiť aj jemné ryžové vločky, z ktorých sa pripraví kaša ešte rýchlejšie.
»»»»» Prečítajte si aj: Obilninové kaše: Ryžová fotopostup .
Ovsená kaša pre deti
Príprava:
Polovicu šálky ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou a za stáleho miešania varíme na miernom ohni cca 5 minút.
Tip: môžeme kúpiť jemnejšie vločky, prípadne ich pred varením rozmixovať na prášok.
»»»»» Prečítajte si aj: Ovsené vločky na raňajky 5x inak .
Shutterstock
Kukuričná kaša pre deti
Príprava:
Do vriacej vody za stáleho miešania vsypeme kukuričnú krupicu (2 polievkové lyžice kukuričnej krupice/2 dcl vriacej vody) a varíme cca 10 minút.
»»»»» Prečítajte si aj: Obilninové kaše: Kukuričná, fotopostup .
Shutterstock
Pšenová kaša pre deti
Príprava:
Pred varením by sme mali pšeno prepláchnuť vriacou vodou. Postup varenia: Jednu šálku pšena zalejeme dvomi šálkami vody, prikryjeme a varíme cca 10 minút. Rozmixujeme na hladký krém.
»»»»» Prečítajte si aj: Pšeno. Recepty nielen pre deti .
Špaldová kaša pre deti
Postup je rovnaký ako pri kukuričnej kaši, iba použijeme špaldovú krupicu.
Shutterstock
Pohánková kaša pre deti
Postup:
Pohánku (dve polievkové lyžice) najprv prepláchneme. Potom zalejeme vodou (3 dcl) a uvaríme domäkka (asi 20 minút). Po uvarení zlejte prebytočnú vodu, rozmixujte ponorným mixérom – môžete pridať vodu, v ktorej ste pohánku varili, aby kaša nebola príliš hustá.
Tip: Pohánková kaša sa dá pripraviť aj z pohánkových vločiek, ktoré zalejeme vriacou vodou. Necháme 10 minút odstáť, aby napučali, potom polovicu vody zlejeme a pohánkové vločky rozpučíme na kašu.
»»»»» Prečítajte si aj: Obilninová kaša Pohánková fotopostup .
Loading...