Strava dieťaťa na dovolenke

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 0

Azda pre každého z nás znamená dovolenka príjemný únik z každodenného stereotypu, čas na zmenu, oddych a načerpanie nových síl.

Ak sa chystáme cestovať s malým dieťaťom, mali by sme si cestu starostlivo naplánovať, aby sme si dovolenku zbytočne neskomplikovali a mohli si ju skutočne vychutnať.

Pre malé dieťa je nevyhnutné, aby aj počas dovolenky malo zabezpečenú dostatočnú a kvalitnú stravu. Pomôcť by nám mohli tieto tipy:

1. Naplánujme si jedálniček pred odchodom

Je prezieravé, ak si jedálniček dieťaťa na jednotlivé dni starostlivo premyslíme a naplánujeme ešte pred odchodom. Praktické je zistiť si, aká je na mieste našej dovolenky dostupnosť, kvalita a bezpečnosť potravín. Všetko, čo sa nebude dať na mieste obstarať, musíme zabaliť (umelé mlieko, čaj, kaša, voda, príkrmy, ovocie, zelenina, atď.).

»»» Zopár tipov do jedálneho lístka pre ročné a staršie dieťa»»»

 2. Pripravme sa do bojových podmienok

Odchádzame z plne vybavenej domácnosti, kde sa nájde každá drobnosť potrebná pre pohodlnú prípravu stravy pre dieťa. Na dovolenke môžu byť „bojové podmienky“.

Pouvažujme, ktoré najnevyhnutnejšie kuchynské nádoby a potreby si musíme so sebou vziať (hrniec, lyžička, pohárik, fľašky, kefka na čistenie fliaš, sterilizátor fliaš atď.).

3. Voda

Príprava mlieka, čaju či kašičky, nás asi neminie. Aj keď doma už možno používame vodu z vodovodu, počas dovolenky neriskujme. Na prípravu pokrmov pre dieťa použime dojčenskú vodu, ktorá je hygienicky nezávadná a nie je ani potrebné prevárať ju. Otvorená by sa mala do 2 dní spotrebovať.

4. Hotové príkrmy sú na dovolenke pomocníkom

Využime počas dovolenky prednosti hotových príkrmov. Pre malé dieťa sú plnohodnotným pokrmom. Či už si ich kúpite v obchode, alebo pripravíte a zvaríte sami. Ich výhodou je, že sú hygienicky nezávadné – čo je ideálne na miestach, kde kvalita ovocia, zeleniny, či iných potravín nie je zaručená.

Navyše, v provizórnych dovolenkových podmienkach varenie príkrmov z čerstvých surovín zaberie viac času, ako doma v kompletne vybavenej kuchyni. Využime čas radšej na príjemný relax s rodinou – doma sa ešte dosť navaríme.

5. Pozor na uskladnenie

Pamätajme, že v teple sa v potravinách rýchlejšie množia mikroorganizmy, potraviny sa rýchlejšie kazia a môžu zapríčiniť tráviace problémy. Potraviny pre dieťa zvlášť starostlivo skladujeme v chlade (mliečne výrobky, mäso, vajíčka). Ak dieťa pokrm nedoje, radšej ho zlikvidujme.

6. Hotelové jedlá

V solídnom hoteli, kde sa možno spoľahnúť na dobrú hygienu, môže väčšie dieťa dostávať aj niektoré hotelové jedlá. Vhodné je vyberať pokrmy, ktoré máme odskúšané – vieme, že dieťa ich dobre znáša.

Dovolenka nie je dobrý čas na experimenty – dieťa môže na nový, neznámy pokrm zle zareagovať. Pre prípad núdze je rozumné mať so sebou aj hotovú detskú výživu – ak by dieťa odmietlo jesť hotelové jedlo, alebo dostalo náhly hlad.

7. Pitný režim

7. Počas horúcich letných dní nezabúdajme na pitný režim! Detský organizmus ľahšie stráca tekutiny ako dospelý a je viac ohrozené dehydratáciou. Dieťaťu priebežne počas dňa ponúkajme nápoje. Pitnú vodu majme vždy poruke.

»»» Ako predísť dehydratácii »»»

8. Bruško, bruško …

Môže sa stať, že dieťa zareaguje na nové prostredie, či zmenu výživy tráviacimi ťažkosťami a hnačkou. Ak sa nám pritrafí takáto komplikácia, prvoradé je podávať dieťaťu dostatok tekutín.

»»» Hnačka – ako ju riešiť prírodnými prostriedkami »»»

Po prekonaní akútneho štádia podávame diétnu stravu. Vhodná je ryžová alebo mrkvová kaša. Pri ľahšom priebehu si poradíme s tráviacimi ťažkosti sami, ak sa stav dieťaťa nelepší, neváhajme vyhľadať lekára.

»»» Diéta pri hnačke»»»

9. Začíname cestou

Ako dlho potrvá cesta? Nezabudnite si pripraviť dostatok jedla a najmä nápojov.

»»» Cestovné nevoľnosti »»»

Príjemnú dovolenku!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Pridaj komentár