Keď príde reč na bábätkovskú stravu, možno sa stretnete s celkom protichodnými názormi. Niekto sa drží striktne až kŕčovito tabuliek, a niekto ich zase vzdorovito odmieta, tvrdiac, že dieťa by malo jesť čokoľvek a kedykoľvek, bez ohľadu na to, či je staré šesť alebo dvanásť mesiacov.
Začiatky sú pre niekoho kostrbaté, potrebuje sa niečoho prichytiť, a tak vsádza na overené potraviny ako zemiak, mrkva, pre iného je to pohodička a povie si, že prvé, čo jeho dieťa ochutná, musí byť aspoň topinambur, lebo koniec koncov, aj to je svojim spôsobom zemiak…
Ak patríte k tým zdržanlivejším a konzervatívnejším, potom nasledujúce riadky sú určené pre vás.

Príkrmy po slovensky
Pri príkrmoch sa v našich geografických pomeroch začína zeleninou, aby si vraj dieťa nezvyklo na sladkú chuť ovocia a potom neodmietalo zeleninu. Preto mu dáme radšej sladkú mrkvu 🙂 V každom prípade, nemusí to vždy platiť a netreba sa hesla „najprv neutrálna, mdlá zelenina, až potom kyslé ovocie“ striktne držať. Rozhodnutie je na vás.
Podľa rovnakých odporúčaní sa u nás mäso obyčajne pridáva do stravy po približne 10-14 dňoch od zavedenia zeleninových príkrmov. Po čase sa pridružia obilninové kaše a ovocie. Opäť pripomíname, že sú to „len“ odporúčania.
Ak chcete dodržiavať takýto postup, je to v poriadku. Rovnako je však v poriadku, ak si vyberiete svoj vlastný spôsob, s akým druhom potravín oboznámite bábätko od momentu, ako začnete zavádzať jednotlivé príkrmy. Hlavne ho nesoľte, necukrite, a nemali by ste nič pokaziť.
Na začiatku to neprekombinujte. Na každú novú potravinu si môžete nechať 3 dni, aby ste odsledovali prípadnú alergickú reakciu (áno, je rozdiel akútna a oneskorená alergická reakcia), ale ak to nechcete dodržiavať, je to vaša voľba.



Ako postupne dávať príkrmy – zelenina, ovocie, mäso, obilniny
V našich podmienkach sú preferované druhy zeleniny na úvod príkrmov napríklad mrkva, zemiak, cuketa, tekvica, brokolica, karfiol, špenát, kaleráb, petržlen a už aj povedzme, batát. Z mäsa sa prihovárajú za teľacie, morčacie, hovädzie, jahňacie, králičie a kuracie a nezabudnime na alternatívu, keď je bezmäsitý deň, vajíčko.
Ak dieťatku zaraďujeme do jedálnička obilninové kaše, opäť skúšame najskôr len 1 druh obilniny. Spravidla sa začína ryžovou, kukuričnou kašou, neskôr príde na rad ovsenú, pohánkovú, pšeničnú kašu alebo kašu s jačmennými krúpami.
Nedávajte ale dve rôzne nové potraviny v priebehu dňa, napríklad pohánku na obed a pšeno na večeru. Obilninové kaše varíme vo vode alebo v materskom/dojčenskom mlieku. Ochutiť ju môžeme zeleninou, ktorú máme overenú alebo čerstvým ovocím.
Aj pri ovocí platí postupnosť, že najskôr skúšame len 1 druh ovocia, kým po čase zaradíme nový. Dieťatku môžeme ponúkať ovocie buď ako jednozložkové pyré (napríklad jablkové) alebo ovocie v kombinácii s obilninovou kašou (napríklad pohánkovú kašu s jabĺčkom). Kombinovať môžeme aj s bielym jogurtom. Medzi druhy ovocia, s ktorými začíname v našich končinách, sú jablko, banán, hruška, slivka, marhuľa, broskyňa.
Ako uvariť príkrm
Prvý pokrm, napríklad mrkvu, uvaríme v neosolenej (dojčenskej) vode domäkka alebo naparíme v malom množstve vody, prepasírujeme alebo roztlačíme na kašu, môžeme vymixovať aj s materským mliekom).
Do zeleninového pyré by sme mali pridať aj kvalitný olej, napríklad olivový, tekvicový, ľanový, ev. maslo, maslo ghee, prípadne zrelé avokádo (malá čajová lyžička). Ak začíname s príkrmami, olej pridávame len po kvapkách.
Po troch dňoch môžeme pridať ďalší druh zeleniny (zemiak alebo cukinu), opäť uvaríme v neosolenej vode domäkka alebo naparíme v malom množstve vody, prepasírujeme alebo roztlačíme na kašu, môžeme vymixovať aj s materským mliekom.

Zavádzanie príkrmov po dňoch
Nasledujúce riadky berte len ako inšpiráciu, nie ako predpísanú formu zavádzania potravín.
1. deň: mrkva (ochutená kvapkou oleja)
2. deň: mrkva
3. deň: mrkva
4. deň: pridáme nový druh zeleniny, napríklad cukinu,
* buď spravíme čisté cukinové pyré alebo kombináciu mrkva a cukina)
5. deň: cukina
6. deň: cukina
7. deň: pridáme nový druh zeleniny, napríklad zemiak,
* buď spravíme čisté zemiakové pyré alebo môžeme kombinovať: (zemiak + mrkva) alebo (zemiak + cukina) alebo (zemiak + cukina + mrkva)
8. deň zemiak + cukina + mrkva
9. deň zemiak + cukina + mrkva
10. deň zemiak + cukina + mrkva


11. deň nová zelenina, napr. tekvica
* čisté tekvicové pyré alebo pyré z tekvice a zeleniny, ktorú už máme odskúšanú, teda kombinácie tekvica + mrkva + cukina + zemiak
12. deň nová zelenina, napr. tekvica
13. deň nová zelenina, napr. tekvica
14. deň kuracie mäso
+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)
15. deň kuracie mäso
+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)


16. deň kuracie mäso
+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)
17. deň žĺtok + zelenina
(natvrdo uvaríme vajíčko, z neho odoberieme malý kúsok žĺtka, zmiešame so zeleninovým pyré)
18. deň nová zelenina, napr. brokolica
(čisté brokolicové pyré alebo pyré z brokolice a zeleniny, ktorú už máme odskúšanú, teda kombinácie brokolica/mrkva/cukina/zemiak)
19. deň nová zelenina + mäso
(napr. brokolica s kuracím mäskom alebo mäsovo-zeleninová polievka, do ktorej dáme aj brokolicu)
20. deň nová zelenina + mäso
(napr. brokolica s kuracím mäskom alebo mäsovo-zeleninová polievka, do ktorej dáme aj brokolicu)

Ďalšie dni:
Do mäsovo-zeleninovej polievky môžete pridať ryžu a rozmixovať. Ako alternatívu ryže skúste uvariť vo vode so zeleninou a mäskom kukuričnú krupicu, pšeno, pohánky, ovsené vločky, krúpky, prípadne bezvaječné cestoviny a rozmixovať na hotový pokrm.
21. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža
22. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža
23. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža
24. deň pohánka + zeleninové pyré
25. deň pohánka + zeleninové pyré so žĺtkom
26. deň pohánka + zeleninové pyré s mäsom
27. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)
28. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)
29. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)
Prečítajte si aj: