Prvý mesiac príkrmov: čo sa podáva v našich končinách

Anna Veselá 0

Keď príde reč na bábätkovskú stravu, možno sa stretnete s celkom protichodnými názormi. Niekto sa drží striktne až kŕčovito tabuliek, a niekto ich zase vzdorovito odmieta, tvrdiac, že dieťa by malo jesť čokoľvek a kedykoľvek, bez ohľadu na to, či je staré šesť alebo dvanásť mesiacov.

Začiatky sú pre niekoho kostrbaté, potrebuje sa niečoho prichytiť, a tak vsádza na overené potraviny ako zemiak, mrkva, pre iného je to pohodička a povie si, že prvé, čo jeho dieťa ochutná, musí byť aspoň topinambur, lebo koniec koncov, aj to je svojim spôsobom zemiak…

Ak patríte k tým zdržanlivejším a konzervatívnejším, potom nasledujúce riadky sú určené pre vás.

canva/rodinka.sk

Príkrmy po slovensky

Pri príkrmoch sa v našich geografických pomeroch začína zeleninou, aby si vraj dieťa nezvyklo na sladkú chuť ovocia a potom neodmietalo zeleninu. Preto mu dáme radšej sladkú mrkvu 🙂 V každom prípade, nemusí to vždy platiť a netreba sa hesla „najprv neutrálna, mdlá zelenina, až potom kyslé ovocie“ striktne držať. Rozhodnutie je na vás.

Podľa rovnakých odporúčaní sa u nás mäso obyčajne pridáva do stravy po približne 10-14 dňoch od zavedenia zeleninových príkrmov. Po čase sa pridružia obilninové kaše a ovocie. Opäť pripomíname, že sú to „len“ odporúčania.

Ak chcete dodržiavať takýto postup, je to v poriadku. Rovnako je však v poriadku, ak si vyberiete svoj vlastný spôsob, s akým druhom potravín oboznámite bábätko od momentu, ako začnete zavádzať jednotlivé príkrmy. Hlavne ho nesoľte, necukrite, a nemali by ste nič pokaziť.

Na začiatku to neprekombinujte. Na každú novú potravinu si môžete nechať 3 dni, aby ste odsledovali prípadnú alergickú reakciu (áno, je rozdiel akútna a oneskorená alergická reakcia), ale ak to nechcete dodržiavať, je to vaša voľba.

canva/rodinka.sk

Ako postupne dávať príkrmy – zelenina, ovocie, mäso, obilniny

V našich podmienkach sú preferované druhy zeleniny na úvod príkrmov napríklad mrkva, zemiak, cuketa, tekvica, brokolica, karfiol, špenát, kaleráb, petržlen a už aj povedzme, batát. Z mäsa sa prihovárajú za teľacie, morčacie, hovädzie, jahňacie, králičie a kuracie a nezabudnime na alternatívu, keď je bezmäsitý deň, vajíčko.

Ak dieťatku zaraďujeme do jedálnička obilninové kaše, opäť skúšame najskôr len 1 druh obilniny. Spravidla sa začína ryžovou, kukuričnou kašou, neskôr príde na rad ovsenú, pohánkovú, pšeničnú kašu alebo kašu s jačmennými krúpami.

Nedávajte ale dve rôzne nové potraviny v priebehu dňa, napríklad pohánku na obed a pšeno na večeru. Obilninové kaše varíme vo vode alebo v materskom/dojčenskom mlieku. Ochutiť ju môžeme zeleninou, ktorú máme overenú alebo čerstvým ovocím.

Aj pri ovocí platí postupnosť, že najskôr skúšame len 1 druh ovocia, kým po čase zaradíme nový. Dieťatku môžeme ponúkať ovocie buď ako jednozložkové pyré (napríklad jablkové) alebo ovocie v kombinácii s obilninovou kašou (napríklad pohánkovú kašu s jabĺčkom). Kombinovať môžeme aj s bielym jogurtom. Medzi druhy ovocia, s ktorými začíname v našich končinách, sú jablko, banán, hruška, slivka, marhuľa, broskyňa.

Ako uvariť príkrm

Prvý pokrm, napríklad mrkvu, uvaríme v neosolenej (dojčenskej) vode domäkka alebo naparíme v malom množstve vody, prepasírujeme alebo roztlačíme na kašu, môžeme vymixovať aj s materským mliekom).

Do zeleninového pyré by sme mali pridať aj kvalitný olej, napríklad olivový, tekvicový, ľanový, ev. maslo, maslo ghee, prípadne zrelé avokádo (malá čajová lyžička). Ak začíname s príkrmami, olej pridávame len po kvapkách.

Po troch dňoch môžeme pridať ďalší druh zeleniny (zemiak alebo cukinu), opäť uvaríme v neosolenej vode domäkka alebo naparíme v malom množstve vody, prepasírujeme alebo roztlačíme na kašu, môžeme vymixovať aj s materským mliekom.

canva/rodinka.sk

Zavádzanie príkrmov po dňoch

Nasledujúce riadky berte len ako inšpiráciu, nie ako predpísanú formu zavádzania potravín.

1. deň: mrkva (ochutená kvapkou oleja)

2. deň: mrkva

3. deň: mrkva

4. deň: pridáme nový druh zeleniny, napríklad cukinu,

* buď spravíme čisté cukinové pyré alebo kombináciu mrkva a cukina)

5. deň: cukina

6. deň: cukina

7. deň: pridáme nový druh zeleniny, napríklad zemiak,

* buď spravíme čisté zemiakové pyré alebo môžeme kombinovať: (zemiak + mrkva) alebo (zemiak + cukina) alebo (zemiak + cukina + mrkva)

8. deň zemiak + cukina + mrkva

9. deň zemiak + cukina + mrkva

10. deň zemiak + cukina + mrkva

canva/rodinka.sk

11. deň nová zelenina, napr. tekvica

* čisté tekvicové pyré alebo pyré z tekvice a zeleniny, ktorú už máme odskúšanú, teda kombinácie tekvica + mrkva + cukina + zemiak

12. deň nová zelenina, napr. tekvica

13. deň nová zelenina, napr. tekvica

14. deň kuracie mäso

+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)

15. deň kuracie mäso

+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)

canva/rodinka.sk

16. deň kuracie mäso

+ rôzne odskúšané druhy zeleniny uvaríme spolu a podávame ako mäsovo-zeleninovú polievku alebo mäsovo-zeleninové pyré)

17. deň žĺtok + zelenina

(natvrdo uvaríme vajíčko, z neho odoberieme malý kúsok žĺtka, zmiešame so zeleninovým pyré)

18. deň nová zelenina, napr. brokolica

(čisté brokolicové pyré alebo pyré z brokolice a zeleniny, ktorú už máme odskúšanú, teda kombinácie brokolica/mrkva/cukina/zemiak)

19. deň nová zelenina + mäso

(napr. brokolica s kuracím mäskom alebo mäsovo-zeleninová polievka, do ktorej dáme aj brokolicu)

20. deň nová zelenina + mäso

(napr. brokolica s kuracím mäskom alebo mäsovo-zeleninová polievka, do ktorej dáme aj brokolicu)

canva/rodinka.sk

Ďalšie dni:

Do mäsovo-zeleninovej polievky môžete pridať ryžu a rozmixovať. Ako alternatívu ryže skúste uvariť vo vode so zeleninou a mäskom kukuričnú krupicu, pšeno, pohánky, ovsené vločky, krúpky, prípadne bezvaječné cestoviny a rozmixovať na hotový pokrm.

21. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža

22. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža

23. deň mäsovo-zeleninová polievka + ryža

24. deň pohánka + zeleninové pyré

25. deň pohánka + zeleninové pyré so žĺtkom

26. deň pohánka + zeleninové pyré s mäsom

27. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)

28. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)

29. deň nová zelenina, napríklad batát (čisté batátové pyré alebo batátové pyré s mäsom)

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár